- 1 fej kelkáposzta
- 1 db hagyma
- 3 szál kicsi répa
- 3 db burgonya
- kevés füstölt szalonna
- virsli
- kápia paprika
- paradicsom
- fokhagyma
- köménymag
- só
- bors
- majoránna
- 1-2 kocka erőleves
- olaj
- 1 tk. liszt
- 1 tk fűszerpaprika
Elkészítés:
Először a virslit sütjük ki, mert úgy sokkal finomabb, mintha csak a kész levesbe karikáznánk.
Egy tk. olajon kisütjük a bevagdosott füstölt szalonnát és félretesszük.
A visszamaradt zsírban pirosra sütjük a virslit.
Kilapátoljuk az olajból és félretesszük.
Közben a zöldségeket megtisztítjuk.
A szalonnás olajban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, szórunk bele köménymagot és
zúzott fokhagymát.
Belekeverjük a lisztet.
Amikor egyet habzott beletesszük a fűszerpaprikát is. Adunk hozzá egy-két ek. vizet.
Most beletesszük a kis darabokra, csíkokra vágott kelkáposzta felét, a karikára vágott sárgarépát és a kockára vágott burgonyát.
Felöntjük vízzel.
Ízesítjük az apróra vágott paprikával, paradicsommal, kevés majoránnával.
Sózzuk, borsozzuk és 1-2 kocka erőlevet is adunk hozzá.
Fedő alatt 10 percig pároljuk, ekkor hozzáadjuk a maradék kelkáposztát és készre főzzük.
Így puhább és ressebb káposzta is lesz a levesben, mi szeretjük, ha a zöldség még ropogós.
A végén beletesszük a virslit és összeforraljuk.
Tálaláskor a szalonna kakastaréjjal díszítjük.