2013. március 29., péntek

Frankfurti leves

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 1 db hagyma
  • 3 szál kicsi répa
  • 3 db burgonya
  • kevés füstölt szalonna
  • virsli
  • kápia paprika
  • paradicsom
  • fokhagyma
  • köménymag
  • bors
  • majoránna
  • 1-2 kocka erőleves
  • olaj
  • 1 tk. liszt
  • 1 tk fűszerpaprika


Elkészítés:

Először a virslit sütjük ki, mert úgy sokkal finomabb, mintha csak a kész levesbe karikáznánk.

Egy tk. olajon kisütjük a bevagdosott füstölt szalonnát és félretesszük.


A visszamaradt zsírban pirosra sütjük a virslit.

Kilapátoljuk az olajból és félretesszük.

Közben a zöldségeket megtisztítjuk.


A szalonnás olajban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, szórunk bele köménymagot és
zúzott fokhagymát.
Belekeverjük a lisztet.
Amikor egyet habzott beletesszük a fűszerpaprikát is. Adunk hozzá egy-két ek. vizet.


Most beletesszük a kis darabokra, csíkokra vágott kelkáposzta felét, a karikára vágott sárgarépát és a kockára vágott burgonyát.
Felöntjük vízzel.
Ízesítjük az apróra vágott paprikával, paradicsommal, kevés majoránnával.
Sózzuk, borsozzuk és 1-2 kocka erőlevet is adunk hozzá.


Fedő alatt 10 percig pároljuk, ekkor hozzáadjuk a maradék kelkáposztát és készre főzzük.
Így puhább és ressebb káposzta is lesz a levesben, mi szeretjük, ha a zöldség még ropogós.

A végén beletesszük a virslit és összeforraljuk.
Tálaláskor a szalonna kakastaréjjal díszítjük.