2024. január 4., csütörtök

Mangószószos garnéla

 Hozzávalók:


  • garnéla rák

  • gyömbér
  • fokhagyma
  • újhagyma
  • kápia paprika
  • kínai ötfűszer
  • mangószósz
  • szójaszósz
  • citromlé
  • citrom
  • olívaolaj


Elkészítés:


Nagy kedvencünk a rák, gyakran szerepel az étlapon.

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/03/faberge-tojas.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/03/fruzsi-mangos-raksalataval-toltott.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/08/spagetti-rakkal.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/11/raksalata.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/12/sult-kiralyrak.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/12/majonezes-sult-rak-salata.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/01/kiralyrakos-kala-salata.html

http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/11/kokuszos-hal-es-kiralyrak.html

http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/03/kinai-rakos-tintahalas-leves.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/07/grillezett-garnela-szilvaval.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/12/narancsos-rak.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/04/tejszines-citromos-rak.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/09/paella.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/04/gombas-halas-garnelas-sult-teszta.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/12/bouillabaisse-avagy-franciak-hallevese.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/12/sult-tigris-garnela.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2022/03/rakos-paella-fejtos-babbal-es.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2022/12/paella-3.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2023/05/paella-4.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/06/sved-szendvicstorta-smorgastarta.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/04/edes-savanyu-rak.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/12/tokehalmajas-salata-szent-jakab.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/03/szent-jakab-kagylo-es-langusztin.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2019/02/kokuszos-rak-ragu.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2020/09/rakragu-paradicsomos-rizzsel.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2021/11/kinai-rakos-husgolyos-leves.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2023/06/kurkumas-rak.html


Most egy mangós változat készült.

A rákot megtisztítjuk, eltávolítjuk a páncélt és a bélcsatornát.



Előkészítjük a zöldségeket, a hagymát, fokhagymát, gyömbért, újhagymát és a kápia paprikát.
Ezt az ételt a chilis mangószósz fogja feldobni.



Egy kevés olívaolajon megfuttatjuk a feldarabolt zöldségeket.


Nem kell puhára sütni, egy perc után már tehetjük bele a kínai ötfűszert.

Egy kis megjegyzés:
A kínai ötfűszer: Legtöbbször azt halljuk, hogy csillagánizs vagy ánizs, szecsuáni bors vagy fekete bors, szegfűszeg, édeskömény és fahéj  vagy kasszia keveréke.

Ám nem ritka, hogy chilit, gyömbért vagy édesgyökeret is tesznek hozzá. 

Én egy francia fűszerkeveréket vettem alapul és ott a klasszikus ötfűszer összetevők az ánizs, a bors, az édeskömény, a fahéj és az őrölt koriander.

Ezeket egyenlő arányban megdarálom, összekeverem és kis üvegekben tárolom. Szinte minden kínai ételbe teszek belőle egy keveset.
 A csillagánizs olyan gyönyörű, hogy azt sajnálom megőrölni, mindig egészben teszek az ételbe néhány darabot. 


Egy kevés szójaszósszal ízesítjük.
Utána óvatosan sózzunk, ha szükséges.


Amint egyet forrt a ragu beletesszük a rákot.


Most locsoljuk meg az illatos mangószósszal.


Kevés citromlevet adunk hozzá és citromkarikákkal díszítjük.

Előre előkészülhetünk az alappal és tálaláskor már csak a rákot tesszük bele.

A minap igen nagy sikere volt ennek a rákos finomságnak.