2024. január 29., hétfő

La Baule-i St. Jakab kagyló

 Hozzávalók:


  • St. Jakab kagyló

  • vaj
  • liszt
  • fokhagyma







Elkészítés:

Kedvenc tengeri gyümölcseink közé tartozik a Szent Jakab kagyló.

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2014/12/sult-szent-jakab-kagylo.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/03/szent-jakab-kagylo-es-langusztin.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/12/szent-jakab-kagylo-mangoval-es-vanilia.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2017/12/tokehalmajas-salata-szent-jakab.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2023/04/szent-jakab-kagylo-sutve.html


A halakat és a kagylókat mindig jóféle friss vajjal készítsük el.

A vajat barnára pirítsuk meg, amitől nagyon kellemes dióízt kapunk.

A francia konyha rajong a vajért, nem véletlen, hogy legtöbbször a halat is

à la meunière  vagyisMolnárné módra" készítik.


https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2012/12/alaszkai-tokehal-molnarne-modra.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2022/12/szent-peter-hal-la-meuniere.html


A tengerparton olyan friss kagylókat kaphatunk, amelyeket mellett még ott található a gyönyörű narancsszínű ikra a corail.



Tisztítsuk meg a kagylókat.


Töröljük őket szárazra.


Forgassuk meg lisztben a kagylót.


Forró vajban süssük mindkét oldalát kb. másfél percig.


Fokhagyma szeletekkel ízesítsük a vajat.


Sose süssük másfél-két percnél tovább a kagylót, mert megkeményedik és gumis állagúvá válik.
Tálaláskor sózzuk csak meg egy picit, ami nagyon jól illik a kagyló különleges édeskés ízéhez.

A képen a St. Jakab mellett rája látható.