Hozzávalók:
- csirkemell vagy comb
- garnéla rák
- gomba
- kókusztej
- olívaolaj
- gyömbér
- galanga
- vörös curry paszta
- thai citromfű
- chiliszósz
- rizsecet
- szójaszósz
- halszósz
- alaplé vagy víz
- sárgarépa
- zöldhagyma
- kápia paprika
- fokhagyma
- friss lime
- koriander levél
- kaffir lime levél
- mungóbabcsíra
- só
Elkészítés:
Elkészült a leghíresebb thai leves.
Látszólag rengeteg hozzávaló szükséges hozzá, de valójában a fűszerfélék, szószok miatt hosszú a lista.
Gyakran kimarad a hús ebből a levesből, én azonban tettem bele egy kevés csirkemellet, mert nem mindenki szereti a rákot.
A csirkét falatnyi darabokra vágjuk.
Olívaolajon sütni kezdjük a húst.
Mindent előkészítünk, amíg a hús puhul.
Fokhagyma, friss gyömbér, illetve thai gyömbér a galanga, valamint thai citromfű (citronella vagy citromnád).
A citromfű friss fejrészét karikákra vágjuk, a fásabb részt pedig klopfolóval megütögetjük, hogy az íze belefőjön a levesbe. Ezt később eltávolítjuk.
A lime héjából és levéből is teszünk a levesbe.
Tálaláskor újhagymával és mungóbabcsírával fogjuk majd megszórni.
Kaffir lime leveleket is teszünk bele.
Kevés alaplével vagy vízzel szaporítsuk meg a levest.
A sárgarépa mellett egy kevés kápia paprikát is teszünk bele.
Nagyon szép színes lesz tőle az étel.
Most kerül bele a fokhagyma és a gomba.
Shiitake gomba lenne az ideális, de ennek hiányában egy kevés csiperke gomba is megteszi.
Nem kell sok, mert a koriander erős íze nagyon elvinné a leves enyhén édeskés zamatát.
Tegyünk bele bőven akár 3 dobozzal is.
Kóstoljuk meg, ha kell sózzuk.
A többi levesbe tegyük bele az előzetesen megtisztított rákot.
Felöntjük a kókusztejjel a levest.
Forraljuk fel.
Most vegyünk ki belőle egy keveset azoknak, akik nem szeretik a rákot.
Amint rózsaszínű lesz, fejezzük be a főzést.
Tálaláskor újhagyma karikákkal ás mungóbabcsírával szórjuk meg a levest.
Én szeretem ötvözni az ízeket, ezért a krémesebb változatot főzöm.
Kevés lime lével savanyíthatjuk az ízeket.