Hozzávalók:
- tarka bab
- fehér gyöngybab
- Juliska bab
- füstölt tarja
- bőrös csülök
- gersli
- lila hagyma
- fokhagyma
- libazsír
- zöldpaprika
- paradicsom
- fokhagyma
- fűszerpaprika
- só
- bors
- füstölt szalonna + bőr
- sertés bőrke
- babérlevél
- ételízesítő vagy leveskocka
- főtt tojás
Elkészítés:
Nagyon szeretem a sóletet, nagyon egyszerű elkészíteni, viszont az eredmény csodás lesz.
http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/07/solet-margit-modra.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/03/solet-ahogy-en-szeretem.html
Ezúttal háromféle száraz babból készült.
A babokat este kiválogatjuk, többször leöblítjük, majd vízzel felöntve beáztatjuk reggelig.
Vágjuk fel darabokra.
Most kerül bele a fűszerpaprika.
Rengeteg zúzott fokhagymát teszünk bele.
A gerslit folyó víz alatt szűrőben jól átmossuk.
Leszűrjük és a babos húsokkal elkeverjük.
Kibéleljük füstölt szalonna szeletekkel, bőrkével és a csülök bőrét is ide tesszük.
Főtt tojásokat helyezünk el benne.
Én nem szeretem a héjával együtt főzni, de ez ízlés dolga.
Babos réteg legyen a tetején.
Ételízesítőt vagy leveskockát, sót, borsot és babérlevelet is tegyünk bele.
Nagyon finom, ízes étel.
Az elkészítése nem igényel különösebb szakértelmet, a hozzávalókat sorban egy edénybe tesszük és a sütő elvégzi a további munkát.
Kis adagot lehetetlen készíteni, viszont a maradékot kitűnően lehet fagyasztani.