2020. szeptember 11., péntek

Sólet 2

 Hozzávalók:


  • tarka bab
  • fehér gyöngybab
  • Juliska bab
  • füstölt tarja
  • bőrös csülök
  • gersli
  • lila hagyma
  • fokhagyma
  • libazsír
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • fokhagyma
  • fűszerpaprika
  • bors
  • füstölt szalonna + bőr
  • sertés bőrke
  • babérlevél
  • ételízesítő vagy leveskocka
  • főtt tojás




Elkészítés:

Nagyon szeretem a sóletet, nagyon egyszerű elkészíteni, viszont az eredmény csodás lesz.

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/07/solet-margit-modra.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/03/solet-ahogy-en-szeretem.html


Ezúttal háromféle száraz babból készült.

A babokat este kiválogatjuk, többször leöblítjük, majd vízzel felöntve beáztatjuk reggelig.


Reggel a gyönyörű, szaftos füstölt tarját felkockázzuk.
 

Egy nagy edényben összekeverjük a leszűrt babbal.


Nyers bőrös csülköt is tegyünk bele.


Vágjuk fel kisebb darabokra.


Keverjük az előzőekhez.


Ehhez az ételhez a lila hagyma illik.
Vágjuk fel darabokra.


Libazsíron érdemes megfuttatni a hagymát.


Nem kell megpirítani.


Tegyünk bele paradicsomot és zöldpaprikát is.


A lehetőleg színes zöldpaprikát felaprítva a hagymához adjuk.


Éppen csak átforgatjuk, hiszen a későbbi hosszas főzés során úgyis megpuhul és finom krémes állagú lesz.
Most kerül bele a fűszerpaprika.


Beletesszük a paradicsomot is.


Megsózzuk, borsozzuk.
Rengeteg zúzott fokhagymát teszünk bele.


A gerslit folyó víz alatt szűrőben jól átmossuk.
Leszűrjük és a babos húsokkal elkeverjük.



Most összekeverjük a hagymás, fűszeres raguval is.


Egy mély fazekat vagy lábast veszünk elő, amelyet a sütőbe is be tudunk majd tenni.

Kibéleljük füstölt szalonna szeletekkel, bőrkével és a csülök bőrét is ide tesszük.


Beleöntjük a bab egy részét.
Főtt tojásokat helyezünk el benne.
Én nem szeretem a héjával együtt főzni, de ez ízlés dolga.


Újabb adag bab, majd tojás következik.
Babos réteg legyen a tetején.


Végül felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
Ételízesítőt vagy leveskockát, sót, borsot és babérlevelet is tegyünk bele.


Lefedve sütőbe tesszük és 180 C fokon addig sütjük, amíg puha nem lesz.


Ügyeljünk arra, hogy szaftos maradjon.


Nagyon finom, ízes étel.

Az elkészítése nem igényel különösebb szakértelmet, a hozzávalókat sorban egy edénybe tesszük és a sütő elvégzi a további munkát.

Kis adagot lehetetlen készíteni, viszont a maradékot kitűnően lehet fagyasztani.


A főtt tojásokkal együtt kínáljuk.
Mi mindig adunk hozzá friss lila hagymát is.