2014. november 1., szombat

Karfiolleves

Hozzávalók:


  • 1 fej karfiol    
  • 4-5 db sárgarépa
  • 2-3 db fehérrépa
  • 1 db hagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • 2-3 db tyúkhúsleves vagy zöldségleves kocka
  • 2 ek. darált házi ételízesítő
  • 3-4 dl tejföl
  • petrezselyem






Elkészítés:




Karfiollevest többféleképpen szoktunk készíteni, legtöbbször karaj csonttal, csirkeaprólékkal vagy más hússal.

Ezúttal hús nélkül készítettük és a friss zöldség íze dominált.

Minden esetben arra ügyeljünk, hogy a zöldségeket, és főleg a karfiolt, ne főzzük túl, maradjon egy kicsit harapható, roppanós.


Egy kanál olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, majd beletesszük a karikára, félkarikára vágott sárgarépát és fehérrépát.


Pár percig kevergetve pirítjuk a zöldségeket, majd hozzáadjuk az apróra vágott zöldpaprikát és paradicsomot.


5 perc múlva beletesszük a fűszerpaprikát és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi a zöldségeket.


Beletesszük a leveskockákat és a házi darált zöldség ételízesítőt.


Lefedjük a fazekat és 10 percig főzzük a levest, majd beletesszük a megtisztított és megmosott karfiolt.

Nem kell apró rózsáira szedni, hogy ne törjön nagyon össze.


Fedjük le az edényt és újabb 10 perc alatt főzzük meg a karfiolt is.

A tejfölt keverjük simára egy kis vízzel és adjuk a leveshez.


Ha felforr a leves, készen van.
Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.