- 1 fej karfiol
- 4-5 db sárgarépa
- 2-3 db fehérrépa
- 1 db hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 2 db paradicsom
- 1 tk. fűszerpaprika
- 2-3 db tyúkhúsleves vagy zöldségleves kocka
- 2 ek. darált házi ételízesítő
- 3-4 dl tejföl
- só
- petrezselyem
Elkészítés:
Karfiollevest többféleképpen szoktunk készíteni, legtöbbször karaj csonttal, csirkeaprólékkal vagy más hússal.
Ezúttal hús nélkül készítettük és a friss zöldség íze dominált.
Minden esetben arra ügyeljünk, hogy a zöldségeket, és főleg a karfiolt, ne főzzük túl, maradjon egy kicsit harapható, roppanós.
Egy kanál olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, majd beletesszük a karikára, félkarikára vágott sárgarépát és fehérrépát.
Pár percig kevergetve pirítjuk a zöldségeket, majd hozzáadjuk az apróra vágott zöldpaprikát és paradicsomot.
5 perc múlva beletesszük a fűszerpaprikát és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi a zöldségeket.
Beletesszük a leveskockákat és a házi darált zöldség ételízesítőt.
Lefedjük a fazekat és 10 percig főzzük a levest, majd beletesszük a megtisztított és megmosott karfiolt.
Nem kell apró rózsáira szedni, hogy ne törjön nagyon össze.
Fedjük le az edényt és újabb 10 perc alatt főzzük meg a karfiolt is.
A tejfölt keverjük simára egy kis vízzel és adjuk a leveshez.
Ha felforr a leves, készen van.
Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.