2021. november 1., hétfő

Kínai rákos, húsgolyós leves

 Hozzávalók:

  • rák

  • hagyma
  • újhagyma
  • sárgarépa
  • kápia paprika
  • gyömbér
  • citromhéj
  • halszósz
  • osztrigaszósz
  • darált hús
  • olívaolaj
  • fokhagyma
  • tojás




Elkészítés:



Különösen finom ez a távol-keleti ízeket idéző  leveske.

A fagyasztott rákokat felengedjük, megtisztítjuk.

Néhány darabon hagyjuk rajta a páncélt a tálaláshoz, így sokkal gusztusosabb lesz a levesünk.


Készítsük elő a hozzávalókat.

A sárgarépát tisztítsuk meg és zöldséghámozóval vágjunk szép vékony szalagokat.

A kápiából vágjunk keskeny csíkokat.

Az újhagymát karikázzuk fel a zöld szárával együtt.


Most keverjük össze a húsgombócot.
A darált húst megsózzuk.



Egy kevés olívaolajon megdinsztelt hagymát és zúzott fokhagymát adunk hozzá.
Egy tojással elkeverjük.




Egy fazékban egy kanálka olíva olajon pár karika hagymát, gyömbért és fokhagymát futtatunk meg.
Teszünk bele halszószt, osztrigaszószt és felöntjük vízzel.
Felforraljuk és beletesszük a kis golyókká formált húsgombócokat. 


Lassú tűzön főzzük majd beletesszük a sárgarépa és paprika csíkokat és a zöldhagymát is.


Egy citrom sárga héjával ízesítjük.
Most tesszük bele a rákokat is.


Kóstoljuk meg, ha kell egy kevés osztrigaszósszal ízesítsük.


Készíthetjük ezt a levest friss korianderrel és kókusztejjel megbolondítva is.
Tartalmasabb változathoz rizstészta is kerülhet bele.