Hozzávalók:
- 1 kisebb csirke
A páchoz:
- 2 citrom
- 3 lime
- 2 ek. szójaszósz
- 1 ek cayenne-i bors
- 1 kk őrölt szegfűszeg
- 1 kk kínai ötfűszer
- 2 ek bors
- só
- 5 gerezd fokhagyma
- ujjnyi friss gyömbér
- 1 kisebb paradicsom
- koriander zöld (szárított is jó)
- 1 szál újhagyma
A
füstöléshez:
- 10 dkg barna cukor
- 2 ek fekete tea
- 1-2 marék rizs
- 1-2 ek. mogyoróolaj
Elkészítés:
A kb. 1 –
1,2 kg-os csirkét megtisztítjuk, jól lemossuk.
Elkészítjük
a pácot:
Egy nagyobb
tálban összekeverjük a páchoz valókat:
A citrom és
a lime héját lereszeljük és a levét kinyomjuk.
Hozzátesszük
a szójaszósz és a fűszereket, beletesszük a zúzott fokhagymát, a reszelt
gyömbért, az apróra vágott paradicsomot, koriander levelet és a zöldhagymát.
Jól
összekeverjük ezt az illatos pácot és a csirkét kívül-belül jól beleforgatjuk,
finoman belemasszírozzuk a húsába.
Robotgépben könnyen össze tudjuk darálni a hozzávalókat.
Néhány órára
a hűtőbe tesszük.
Elkészítjük
a füstölőt.
Mivel otthon
nincs füstölőnk, ezért a következő módon füstölünk.
Egy nagyobb
tepsit kibélelünk duplán összefogott alufóliával úgy, hogy majd a csirkét beletéve szorosan össze is tudjuk
tekerni.
Most a
fóliára rátesszük a cukrot (lehet fehér
cukor is), a fekete teafüvet ( nem jó a filteres), és a rizst .
A sütés
során a cukor majd elég, és a teával, rizzsel együtt füstölni kezd és a felette
lévő húst megfüstöli.
Tehát erre
az alapra helyezzük rá a csirkét. Előtte kicsit csorgassuk le, de ne töröljük
le róla a pácot, sőt a maradékot kenjük rá, öntsük a hasába.
Most fogjuk
össze a fóliát, legyen laza a csirke körül, de szorosan záródjon a szélén, hogy
a keletkező füst nehogy elillanjon.
180-190 C
fokos előmelegített sütőbe tegyük be és süssük 30 percig.
Most bontsuk
ki, ellenőrizzük, hogy jól átsült-e a csirke.
Kenjük be a
tetejét egy kis mogyoróolajjal és tegyük vissza pár percre a sütőbe, hogy szép
piros legyen.
Ezt a
csirkét Martinique-en kóstoltuk meg, és szerelem volt első látásra.
Ott az erdő
szélén egy tábori hordóra tett rácson, nyílt tűzön sütötték, füstölték az
előzőleg bepácolt csirkét. Isteni volt!
Boucanier-módra
egyfajta füstölési módot jelent.
Azóta itthon
is próbáltam rekonstruálni a körülményeket.
Ez a módszer
eléggé hasonló ízeket csalt ki a csirkéből.