2012. december 25., kedd

Tepertős, szilvalekváros papucs



Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg darált tepertő
  • 2,5 dkg élesztő
  • pici cukor
  • 1,5 dl meleg víz
  • ½ tk só
  • 1 tk. sütőpor
  • 3 dl tejföl
  • 1+1 tojás
  • szilvalekvár
  • pici hagyma
  • pici majoránna/kakukkfű


Elkészítés:


Először elkészítjük a tepertő krémet.

Finom friss, puha tepertőt ledarálunk, jól megsózzuk, borsozzuk, egy negyed hagymát a fokhagymaprésen belenyomunk és én még 1 púpos ek. szárított, pirított hagymát is tettem bele, ezt is átnyomtam a fokhagymanyomón.
Nagyon pici majoránnát és kakukkfüvet szórtam bele, hogy kellemes íze legyen.

Következhet a tészta:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hogy jó levegős legyen.
Középre kis mélyedés nyomunk és abba belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá kb 2 tk. cukrot és  a kézmeleg vízzel összevegyítjük.

Letakarjuk és megvárjuk, amíg az élesztő dolgozni nem kezd.

Kb 10 perc múlva belekeverjük a tepertőkrémet, a sütőport és még adunk hozzá sót, ha kell.
Ennél a tésztánál a sós ízt kell kiérezni.

Most kezünkkel úgy morzsoljuk, mint amikor linzer tésztát készítünk.

Ha szép morzsás lett, akkor hozzáadunk 1 egész tojást, a tejfölt és először fakanállal, majd kézzel közepes keménységűre gyúrjuk.
Persze lehet géppel is dagasztani.

Letakarjuk és a hűtőbe tesszük  2-3 órára.

Ezután 4 felé vágjuk a tésztát és egyenként kinyújtjuk 3-4 mm vastagra.
Késsel kb 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk.

A maradék tojást felverjük és kenőtollal/ecsettel bekenjük az átellenben lévő sarkokat.
Középre egy csíkban jó sűrű, házi szilvalekvárt teszünk és a tojásos széleket összefogjuk, kicsit össze is nyomjuk.


Sütőpapírral vagy alufóliával kibélelt lapos tepsibe tesszük a papucsukat és tojással lekenjük a külső felüket.


180 C fokos sütőben 13-15 perc alatt készre sütjük a sütit.
A sós, pikáns tepertős tészta isteni a savanykás szilvalekvárral.