Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg darált tepertő
- 2,5 dkg élesztő
- pici cukor
- 1,5 dl meleg víz
- ½ tk só
- 1 tk. sütőpor
- 3 dl tejföl
- 1+1 tojás
- szilvalekvár
- pici hagyma
- pici majoránna/kakukkfű
Elkészítés:
Először elkészítjük a tepertő krémet.
Finom friss, puha tepertőt ledarálunk, jól megsózzuk,
borsozzuk, egy negyed hagymát a fokhagymaprésen belenyomunk és én még 1 púpos
ek. szárított, pirított hagymát is tettem bele, ezt is átnyomtam a
fokhagymanyomón.
Nagyon pici majoránnát és kakukkfüvet szórtam bele, hogy
kellemes íze legyen.
Következhet a tészta:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hogy jó levegős legyen.
Középre kis mélyedés nyomunk és abba belemorzsoljuk az
élesztőt, adunk hozzá kb 2 tk. cukrot és
a kézmeleg vízzel összevegyítjük.
Letakarjuk és megvárjuk, amíg az élesztő dolgozni nem kezd.
Kb 10 perc múlva belekeverjük a tepertőkrémet, a sütőport és
még adunk hozzá sót, ha kell.
Ennél a tésztánál a sós ízt kell kiérezni.
Most kezünkkel úgy morzsoljuk, mint amikor linzer tésztát
készítünk.
Ha szép morzsás lett, akkor hozzáadunk 1 egész tojást, a
tejfölt és először fakanállal, majd kézzel közepes keménységűre gyúrjuk.
Persze lehet géppel is dagasztani.
Letakarjuk és a hűtőbe tesszük 2-3 órára.
Ezután 4 felé vágjuk a tésztát és egyenként kinyújtjuk 3-4
mm vastagra.
Késsel kb 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk.
A maradék tojást felverjük és kenőtollal/ecsettel bekenjük
az átellenben lévő sarkokat.
Középre egy csíkban jó sűrű, házi szilvalekvárt teszünk és a
tojásos széleket összefogjuk, kicsit össze is nyomjuk.
Sütőpapírral vagy alufóliával kibélelt lapos tepsibe tesszük
a papucsukat és tojással lekenjük a külső felüket.
180 C fokos sütőben 13-15 perc alatt készre sütjük a sütit.
A sós, pikáns tepertős tészta isteni a savanykás
szilvalekvárral.