Hozzávalók:
- 1 kg húsos bordacsont
- 0,5 kg zöldborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 tk.őrölt
fűszerpaprika
- 1 db kápia paprika
- 1 db paradicsom
- 2 ek. olaj
- só
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 kis karalábé
- nagy csokor petrezselyem
- 1 ek ételízesítő
A petrezselymes nokedlihez:
- 15-20 dkg liszt
- 1 tojás
- só
- víz
- petrezselyem zöld
Elkészítés:
Egy nagyobb fazékban feltesszük főni a megmosott, feldarabolt
bordacsontokat.
Sózzuk, borsozzuk.
Ha majdnem puha, akkor beletesszük a karikára vágott sárgarépát, fehérrépát,
karalábét, paradicsomot, paprikát.
Megsózzuk, beletesszük az ételízesítőt.
Ha kell, felöntjük egy kis vízzel.
10 perc múlva beletesszük a zöldborsót is.
8-10 perc múlva egy serpenyőben az olajon üvegesre pároljuk az apró kockára
vágott vöröshagymát.
Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük és ráöntünk egy kis vizet, hogy a paprika ne égjen meg.
Belekeverjük a levesbe.
Pár percig még főzzük.
Közben elkészítjük a petrezselymes nokedlit.
A liszthez adjuk a tojást, pici sót egy kevés vízzel szokásos nokedli
állagú, nyúlós tésztát keverünk.
Beleteszünk jó sok apróra vágott petrezselyem zöldet, majd forrásban lévő
vízben kiszaggatjuk.
Leszűrjük, leöblítjük.
A zöldborsó levesben betétként tálaljuk.
Általában külön vízben főzöm ki, mert így a leves jobban eláll.
Ha rögtön elfogy, amit főzünk, akkor nyugodtan szaggathatjuk egyenesen a
levesbe is.
Mindenféle zöldséges levesbe nagyon illik.
A lényeg a sok friss petrezselyem.