2013. február 16., szombat

Sóskamártás


Hozzávalók:

  • 1/2 kg friss sóska
  • 1/2 citrom héja, leve
  • só 
  • édesítőszer
  • 1 ek. olaj
  • 2 ek. liszt
  • 4 dl tejföl



Elkészítés:




A sóskát mindig friss levelekből készítem.
Tavasztól, amikor már lehet kapni a piacon, mindig veszek 1-1 kg sóskát,
amit TV-zés közben leszárazok, leerezek, majd több váltás vízben jól megmosok és 1 kanál olajon megfonnyasztok.
Nagyon nem kell összevágni, egy-két csavarintással szoktam csak széttépni.
Szeretem, ha érzem a darabokat a kész ételben.
Amint összetöppedt, máris veszem le a tűzről.
Egy percig sem szabad tovább főzni.
Kihűtöm és margarinos dobozokban a mélyhűtőben tárolom.
Így mindig van otthon félkész sóskám, amit felengedek és 5 perc alatt elkészíthetünk.

Felhevítjük a sóskát.
Most nem kell hozzá olaj, mivel eleve olajon pároltam meg.

Közben a fél citrom sárga héját és a levét is beleteszem.
Picit megsózom és édesítővel ízesítem.

Mire simára keverem a lisztet a vízzel és utána a tejföllel, már habarhatom is.


Ha félünk, hogy csomós lesz, akkor szűrőn keresztül adjuk a habarást a sóskához.

Egyet forr és készen van.



Nagyon sokszor belepottyantok egész tojásokat, amit kis lángon egy-két percig főzök.
Én lágyan szeretem benne a buggyantott tojást, ezért hamar el is zárom a lángot, magában úgyis keményedik még egy picit.

Így, amikor esszük, akkor kifolyik az a finom sárgája...hm


Ugyanígy készítem a sóskalevest is, csak azt kevesebb liszttel habarom, hogy hígabb legyen.

Ha nem elég savanyú, pici citromlével lehet ízesíteni.
Aki akarja, még tovább cukrozhatja.

A legjobb langyosan enni.