Hozzávalók:
- halfilé
- citromlé
- só
- feketebors szemes
- zöldbors szemes
- piros bors szemes
- szegfűbors szemes
- szegfűszeg
- fokhagyma
- vaj
- liszt
Elkészítés:
Bármilyen halból elkészíthetjük ezt az ételt.
Legjobb filéből sütni.
A felengedett halat jól megmossuk, leszárítjuk, majd citromlével meglocsoljuk.
Ebben hagyjuk állni egy kicsit.
Én előző este készítettem elő, ebben pácolódott egész éjszaka és csak jót tett neki, mert a hal húsa tömörebb lett, nem esett szét a sütés során.
Másnap kicsit lecsöpögtetjük a halat, megsózzuk és bedörzsöljük az illatos fűszerekkel, kissé bele is nyomkodjuk..
Ehhez a 3 színű borsot, a szegfűborsot és a szegfűszeget mozsárban nem túl finomra összetörjük.
Utána könnyedén lisztbe forgatjuk a szeleteket, de a felesleges lisztet leütögetjük.
Közepesen forró vajba dobunk pár vékonyra szeletelt fokhagymát és beletesszük a halat először a lágyabb felével lefelé fordítva.
Néhány perc után megnézzük, ha szép piros, akkor lapát segítségével óvatosan megfordítjuk, hogy a szilárdabb, külső oldala legyen alul.
Néha locsolgassuk meg a tetejét egy kis forró vajjal.
Készre sütjük.
Kiemeljük és a sült fokhagymákat is kivesszük, rászórjuk a halra.
Nagyon finom ízű lesz így sülve.
Az újabb adag halhoz megint adunk fokhagymát, figyelve, hogy ne égjen meg.
Tálaláskor egy kis petrezselymet szórunk rá.
Ne cseréljük le a vajat, mert az adja meg a halnak ezt a különleges dió ízű aromát.