2013. december 31., kedd

Gránátalmás saláta

Hozzávalók:

  • 6 db burgonya
  • 3 db cékla
  • 3 db sárgarépa
  • 1-2 db saláta hagyma
  • 15 dkg gépsonka/csirkemell
  • majonéz
  • mustár
  • őrölt fehér bors
  • citromlé
  • édesítőszer
  • 3-4 ek tejföl
  • 1 db gránátalma
  • petrezselyemzöld



Elkészítés:



Középen félbevágjuk és kiütögetjük a szemeket a gránátalmából.
Félretesszük.


Külön-külön héjában megfőzzük a jól megmosott burgonyát és a céklát.
A céklát kuktában gyorsabb főzni.
Majd meghámozzuk és külön tálba lereszeljük.


A sárgarépát is lereszeljük.
Egy külön kistányérra lereszeljük a gépsonkát is.
Az eredeti receptben csirkemell szerepel, amit kevés hagymán megpirítanak.

Az édes salátahagymát apró kockákra vágjuk.

Elkészítjük a mártást:
A majonézt mustárral, sóval, borssal, citromlével, kevés édesítőszerrel és tejföllel összekeverjük.

Összerakjuk a salátát.

Egy szép lapos tálat veszünk elő és a közepére egy poharat teszünk szájával lefelé fordítva.


Először a burgonyát halmozzuk a pohár köré, kicsit megsózzuk, rászórjuk a hagymát.

Meglocsoljuk egy kevés mártással.


Most a sárgarépát tesszük rá.


Erre terítjük el a sonkareszeléket.


Meglocsoljuk a mártással.
Végül ráhalmozzuk a céklát és a maradék mártást is rákenjük.
Kicsit húzzuk is össze kanállal, hogy szép márványos legyen.


Most már óvatosan kihúzhatjuk a poharat.
Jobb a pohár, mert a bögre füle miatt nehéz volt egy kicsit az összerakás.

Végül rászórjuk a gránátalma szemeket és a tál szélét bőségesen megdíszítjük vágott petrezselyem zölddel.


Tálalásig a hűtőbe tesszük.