- 6 db burgonya
- 3 db cékla
- 3 db sárgarépa
- 1-2 db saláta hagyma
- 15 dkg gépsonka/csirkemell
- majonéz
- mustár
- só
- őrölt fehér bors
- citromlé
- édesítőszer
- 3-4 ek tejföl
- 1 db gránátalma
- petrezselyemzöld
Elkészítés:
Középen félbevágjuk és kiütögetjük a szemeket a gránátalmából.
Félretesszük.
Külön-külön héjában megfőzzük a jól megmosott burgonyát és a céklát.
A céklát kuktában gyorsabb főzni.
Majd meghámozzuk és külön tálba lereszeljük.
A sárgarépát is lereszeljük.
Egy külön kistányérra lereszeljük a gépsonkát is.
Az eredeti receptben csirkemell szerepel, amit kevés hagymán megpirítanak.
Az édes salátahagymát apró kockákra vágjuk.
Elkészítjük a mártást:
A majonézt mustárral, sóval, borssal, citromlével, kevés édesítőszerrel és tejföllel összekeverjük.
Összerakjuk a salátát.
Egy szép lapos tálat veszünk elő és a közepére egy poharat teszünk szájával lefelé fordítva.
Először a burgonyát halmozzuk a pohár köré, kicsit megsózzuk, rászórjuk a hagymát.
Meglocsoljuk egy kevés mártással.
Most a sárgarépát tesszük rá.
Erre terítjük el a sonkareszeléket.
Meglocsoljuk a mártással.
Végül ráhalmozzuk a céklát és a maradék mártást is rákenjük.
Kicsit húzzuk is össze kanállal, hogy szép márványos legyen.
Most már óvatosan kihúzhatjuk a poharat.
Jobb a pohár, mert a bögre füle miatt nehéz volt egy kicsit az összerakás.
Végül rászórjuk a gránátalma szemeket és a tál szélét bőségesen megdíszítjük vágott petrezselyem zölddel.
Tálalásig a hűtőbe tesszük.