tészta 1.
- 5 tojás súlyú cukor
- 4 tojása súlyú liszt
- 4 tojás sárgája
- 2 ek víz
- 2 ek kakaó
- 1 cs. sütőpor
- 4 tojás habja
- 1-2 marék dió
tészta 2.
- 1 egész tojás
- 25 dkg cukor
- 5 dkg vaj vagy zsír
- 1/4 liter tej
- 4 dkg kakaó
- 25 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 2 marék dió
A krémhez:
- 1,5 dl tej
- 1 tojás
- 1 ek liszt
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- Portorikoi rum vagy rumaroma
A mázhoz:
- 10 dkg margarin
- 3 dkg kakaópor
Elkészítés:
Ez a süti a legfinomabb édesség, amit még a Nagymamámtól tanultam.
Bár a neve megegyezik a közismert Rigó Jancsi cukrászsüteménnyel, maga a süti teljesen más recept.
Tortának is szoktuk készíteni.
A lényeg, hogy a finom édes, rumos krém tetején keserű csokimáz legyen.
Eredeti tészta 1. - ahogy Nagyikám sütötte:
A cukrot a tojás sárgájával habosra keverjük, hozzáadjuk a vizet, a lisztet és a sütőport, majd a kakaót és végül óvatosan belekeverjük a keményre felvert tojáshabot is.
Marék durvára vágott diót is szórunk bele és zsírozott, lisztezett tepsiben készre sütjük.
Tészta 2. - egyszerű kakaós lepény
Mi ezt a tésztát szoktuk gyakrabban elkészíteni.
A tojást a vajjal előbb habosra keverjük, hozzáadjuk a tej felét, majd a cukrot és a kakaót.
Újra jó habosra keverjük, végül beleszórjuk a lisztet a sütőporral, és a maradék tejjel hígítjuk.
Durvára vagdalt diót szórunk bele, vagy csak a tészta tetejére szórjuk.
Zsírozott, lisztezett tepsiben tűpróbáig sütjük.
Elkészítjük a krémet.
A főzött krémmel kezdjük.
A tejet a tojással elkeverjük hozzáadjuk a lisztet, majd kevergetve kis lángon sűrűre főzzük.
Kihűtjük.
Elkészítjük a kavart krémet: a friss teavajat a cukorral habosra keverjük.
Majd a kétféle krémet összekeverjük és géppel jó habosra keverjük.
Most jön a legjobb rész: igazi illatos, portoricoi rummal, vagy gyerekekre és gépkocsivezetőkre való tekintettel, rumaromával jól beízesítjük.
Ezt csak többszöri kóstolásra tudjuk elég ízesre beállítani !
A krémet kihűtjük, azután a tésztára simítjuk.
Az a jó, ha jó vastag a krém.
Hagyjuk jól kihűlni.
Végül készítsük el a mázt:
A margarint a kakaóval óvatosan, hogy le ne égjen, kevergetve - felforraljuk, majd egy 1-2 percig hűlni hagyjuk.
Még melegen a süteményre kanalazzuk és befedjük a krémet.
Nem baj, ha a szélén lecsorog.
Jó kihűtjük.
Célszerű meleg késsel szeletelni, mert akkor nem törik el a teteje.
Mi ezt sosem tudjuk kivárni és pillanatok alatt elfogy az egész.