- 1 kis fej hagyma
- 1 ek. zsír
- 2 marék tarhonya
- fűszerpaprika
- darabka füstölt kolbász
- 2-3 db virsli
- 1/2 tk. ételízesítő
- csipet őrölt kömény
- 1-2 szál zellerlevél
- kevés petrezselyemzöld
- 1-2 db paradicsom
- 1/2 db zöldpaprika
- 4 db burgonya
- 4 ek liszt
- 1 tojás
- szerecsendió reszelve
- só
Elkészítés:
A zsíron megfuttatjuk a hagymát, beledobunk egy kevés apróra vágott füstölt kolbászt.
Fél percig kevergetjük, majd beleszórjuk a tarhonyát és kevergetve aranysárgára pirítjuk.
Beletesszük a fűszerpaprikát és egy kevés vízzel felöntjük.
Hozzáadjuk a zellerlevelet és a petrezselyemzöldet, a köménymagot és egy kevés ételízesítőt szórunk bele.
Közben egy másik kis fazékban, egy kis sós vízben puhára főzzük a megtisztított, kockára vágott burgonyát.
Majd leszűrjük úgy, hogy a főzőleve a levesbe kerüljön.
A levesbe tegyünk egy kevés darabokra vágott paradicsomot, darabka zöldpaprikát és főzzük csendesen.
Kóstoljuk meg, hogy kell-e még bele só.
Elkészítjük a gombócokat.
A burgonyát összetörjük, hozzáadjuk a lisztet, a tojást, sózzuk, borsozzuk és szerecsendiót reszelünk bele.
Vizes kézzel diónyi gombócokat gyártunk.
Nem kell túl gömbölygetni, mert eléggé ragad.
Beletesszük a levesbe és kb. 10 perc alatt készre főzzük.
Most belekarikázunk 2-3 db virslit és még egyet forralunk rajta.
Forrón tálaljuk.
Jó sűrű leves.
Kínálhatjuk egy kanálka tejföllel is.
Ugyanígy készítjük lebbencstésztával is, a gombóc helyett burgonyakockákkal sűrítve.