Hozzávalók:
- 1 kg darált hús
- 1 fej hagyma
- 4-5 cikk fokhagyma
- 1 vastagabb sárgarépa
- 1 fél zeller
- 1 nagyobb konzerv paradicsompüré
- rozmaring
- bazsalikom
- kakukkfű
- oregano
- só
- bors
- 1-2 ek olaj
- 1 kg fodros nagy kocka tészta
- 1-2 ek olaj
- só
- 50 dkg spenót
- 2-3 dl tej
- 1 ek olaj
- 5-6 gerezd fokhagyma
- csipet őrölt kömény
- só
- bors
- 1 pici ételízesítő
- 1 l tej
- 10 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- szerecsendió
- só
- fehérbors
- 20 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
Ez a recept a lasagne-Zsófi módra receptünk spenótos változata.
Mindent ugyanúgy készítünk, csak még egy réteg finom spenót is kerül bele.
Először is egy nagy fazékban, sós vízben kifőzzük a jóféle fodros, nagy
kocka tésztánkat.
Leszűrjük, olajjal, sóval összekeverjük és félretesszük.
Természetesen lehet lasagne tészta lapokból is készíteni, de mi így szeretjük.
Lereszeljük a sajtot.
Nem kell nagyon apróra, úgyis felolvad majd az ételben.
Elkészítjük a húsos ragut:
Általában sertés és pulyka vegyes húsból készül, de bármilyen húsból készíthetjük.
Egy lábasban 2 ek. olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd beletesszük a darált húst.
Erős tűzön, egyfolytában kavargatjuk és a fakanállal szétnyomkodjuk a húst, amíg morzsássá szét nem válik és kifehéredik.
Közben a reszelőn lereszeljük a répát és a zellert.
Hozzáadjuk a húshoz.
Ekkor megsózzuk, borsozzuk, fűszerezzük rozmaringgal, bazsalikommal,
kakukkfűvel, oreganoval és belenyomjuk a fokhagymát is.
Felöntjük a vízzel felhígított paradicsompürével és kb. 1 órát fedő alatt
lassan főzzük.
Elkészítjük a besamelt.
Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet és kevergetve
kicsit forraljuk.
Amikor már jó habosan rotyog, akkor hozzáadjuk a tejet.
Tovább kavarjuk addig, amíg be nem sűrűsödik.
Közben megsózzuk, borsozzuk és kevés reszelt szerecsendióval
ízesítjük.
Ha elég sűrű levesszük a tűzről.
Elkészítjük a spenótpürét.
Én friss leveleket tisztítottam, lehúztam a szárát, az erét és forrásban lévő vízben egyet forraltam rajta.
Leszűrtem és kihűtöttem.
Természetesen lehet kész fagyasztott spenót püréből is készíteni.
Késes robotgépben, egy kis tejjel összeturmixoltam.
Egy pici olajon megfuttattam a zúzott fokhagymát, őrölt borsot, és kicsi őrölt köményt és az ételízesítőt szórtam bele.
Hozzáadtam a spenótot és még egy kevés tejjel krémes állagúra hígítottam.
Megsóztam és egyet forraltam rajta.
Nem baj, ha kicsit híg, mert majd a tészta úgyis beissza a levet.
Összerakjuk a tésztát:
Egy nagy tepsi alját beterítjük a tészta egy részével.
Rásimítjuk a húsos ragut. Jó bőven adagoljuk, ne sajnáljuk.
Kicsi sajtot hintünk rá.
Újra teszünk rá tésztát, elegyengetjük.
Most rátesszük a besamelt és szórunk rá bőven sajtot.
Újra tészta jön.
Most egyenletesen kenjük rá a spenótot.
Kis tészta réteg jön.
Majd újra hús.
Majd tészta.
Végül is a sorrend mindegy, a köztes tészta rétegek lehetnek vékonyabbak
is.
A tetejére tészta kerüljön.
Forró sütőben 200 C fokon 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
Ha marad a húsból, tegyük el zárható kis dobozban a mélyhűtőbe.
Legközelebb csak egy kis spagettit kell kifőznünk hozzá, sajtot reszelni rá
és máris kész a finom olasz tésztánk.