- 10 dkg teavaj/margarin
- 10 dkg liszt
- 10 ek. víz
- 4 tojás
- vaníliakrém
- tejszínhab
Elkészítés:
A vajat a vízzel felforraljuk és hozzáadjuk a lisztet.
Sűrűre főzzük.
3-5 percig fakanállal kavargatva főzzük.
Tűzről levesszük, áttesszük egy műanyag tálba.
Egyenként hozzákeverjük a tojásokat, miközben robotgéppel keverjük.
Ha kész, habzsákba tesszük és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomunk csinos kis halmokat.
A sütőt előmelegítjük 220 C fokra és betesszük a tepsit.
13 percig ezen a hőfokon sütjük, majd mérsékeljük 180 C fokra és még kb. 10-12 percig sütjük.
Fontos, hogy közben ne nyissuk kis a sütő ajtaját.
Ha megsült, villával megszurkáljuk a fánkokat, hogy a gőz távozhasson és még 2-3 percig visszatesszük a sütőbe.
Ha kihűlt, éles késsel félbevágjuk és megtöltjük a vaníliás krémmel.
Tehetünk bele készen kapható krémes krémet vagy vaníliás pudingot, amit az előírás szerint készítünk, vagy - ha sok időnk van - főzhetünk magunk is klasszikus vanília krémet.
A tejszínhabot közvetlenül csak a kínáláskor tegyük a krém tetejére.
Másféle édes vagy pl. sajtos krémmel is megtölthetjük.