2014. január 12., vasárnap

Királyrákos kála saláta

Hozzávalók:
  • 25 dkg királyrák
  • 2 db főtt tojás
  • 3-4 db csemege uborka
  • 1 doboz ananász konzerv
  • majonéz
  • mustár
  • citromlé
  • őrölt fehér bors
  • csipet cukor
  • pici chiliszósz
  • pici Worcester szósz
  • pici vörösborecet
  • petrezselyemzöld
  • 1 db sárgarépa
  • 8-10 db fehér színű lapkasajt
  • kevés piros és sárga színű paprika


Elkészítés:


A királyrákot megmossuk és forrásban lévő vízben 2 perc alatt rózsaszínűre főzzük.


Leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük.
Megtisztítjuk és a fekete bélcsatornát is eltávolítjuk.


Pár darabot meghagyunk a díszítéshez, a többit kisebb karikákra vágjuk.

A főtt tojás kis kockákra vágjuk.
Az uborkát apróra vágjuk.
Az ananászt apróra vágjuk.
1-2 karikát meghagyunk a díszítéshez.


Összekeverjük a rákot, a tojást, az ananászt és az uborkát.



Elkészítjük a mártást.
A majonézhez kevés chiliszószt, worcester mártást, vörösborecetet, sót, törött fehér borsot és csipet cukrot keverünk.
Legyen jó intenzív az íze.
Elkeverjük a mártással a salátát.


Egy nagy kerek tálra halmozzuk a salátát.
Körben megszórjuk vágott petrezselyemmel.


A tetejére reszeljük, szép szálasra a sárgarépát.


Behűtjük.

Közvetlenül a tálalás előtt feldíszítjük az ananász karikákkal és egész királyrákokkal.



Végül elkészítjük a kála virágokat is, amiről a saláta a nevét kapta.
A lapkasajtokat átlósan kétfelé vágjuk és tölcsérszerűen feltekerjük.
A salátára helyezzük és egy kicsit belenyomjuk a tölcsérek alját, hogy szépen kiálljon a tálból.
A közepére beszúrunk piros és sárga színű paprikákból kivágott keskeny csíkot.




Petrezselyemmel is megdíszítjük, hogy szép színes legyen.