2014. március 29., szombat

Görög hal

Hozzávalók:

  • ponty szeletek
  • 1,5 kg burgonya
  • 4-6 db hagyma
  • 50 dkg gomba
  • 1,5 db citrom
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • bors
  • majoránna



Elkészítés:

Ez az étel a görög csirke receptje alapján készült.
Finom egytálétel, ami hamar elkészül és előre is előkészíthető, csak kisütni kell a fogyasztás előtt.

Bármilyen hal jó hozzá, most pontyból készítettük.


A halat jól besózzuk, borsozzuk és citromlével meglocsoljuk.
Félretesszük.

Előkészítjük a gombát.


Megtisztítjuk, szeletekre vágjuk és száraz teflonedényben, legjobb wokban, megsütjük.
Először kiengedi a levét, majd elfövi és aztán kezd pirulni.


Ekkor megsózzuk és majoránnával megszórjuk.
Így sokkal finomabb, intenzívebb az íze és nem áztatja el az ételt.


A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, megtöröljük és szeletekre vágjuk.
A hagymát nem túl vékony karikákra vágjuk.

Most már összeállítjuk az ételt, úgy készül, mint a rakott krumpli...
Egy magasabb oldalfalú tepsit margarinnal vagy olajjal kikenünk és először a burgonyakarikákat tesszük le.
Kicsit sózzuk, borsozzuk, majd a hagymakarikákkal befedjük a szeleteket.
Erre a gombasor következik.


Újból burgonya, só, bors, hagyma, gomba.
Majd  legfelülre burgonyasor, só, bors és ráfektetjük a befűszerezett hal szeleteket.

Egy pohárba beletesszük másfél citrom kifacsart levét és ebbe belenyomjuk a fokhagymapréssel a sok-sok fokhagymát.
Kicsit összekeverjük és a halra, burgonyára öntjük.


 Alufóliával lefedjük a tepsit és 180-190 C fokon megsütjük az ételt.