Hozzávalók:
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejbe tesszük, hozzáadunk 1 tk cukrot és 1 tk lisztet és meleg helyen, kb 15 perc alatt felfuttatjuk.
Egy nagy tálban a lisztet a sóval, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal összeforgatjuk.
Hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a maradék cukrot, a tojás sárgákat és az olvasztott, de nem meleg margarint.
Dagasztani kezdjük.
Közben apránként hozzáöntjük a tejet, annyit amennyit felvesz.
Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Majd meglisztezett gyúrólapra borítjuk.
Belegyúrjuk a cukrozott gyümölcsöket és a mazsolát is.
Kerítünk egy panettone formájú edényt, formát, fazekat vagy magas cserepet, a lényeg, hogy a sütőbe be lehessen tenni.
Mi egy 18-20 cm átmérőjű fazekat használunk, amit duplán hajtogatott sütőpapírral körben megmagasítunk.
Jól körbekenjük az edény belső falát és a papírt is, majd beletesszük a tésztát és letakarva meleg helyen újabb óráig kelesztjük.
A tészta a duplájára nő.
Most a tetejét keresztalakban bevágjuk és előmelegített sütőben 210 C fokon (légkeveréses sütőben 190 C fokon) sütjük kb. 10 percig.
Mérsékeljük a tüzet, 180 C (légkeveréses sütőben 165 C fokon) sütjük 35 percig.
Kivesszük a sütőből és a felolvasztott, vaníliás cukorral elkevert margarinnal jó gazdagon megkenegetjük a kereszt alakú bevágás mentén.
Kb. 15 percig még sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy készen van-e.
Olasz karácsonyi-húsvéti kalács, amely sokáig eláll.
Lehet csokoládéval vagy narancskrémmel tölteni, létezik mandulás vagy töltetlen változatban is.
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- kb. 3 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 cs. vaníliás cukor
- 4 tojás sárgája
- 15 dkg margarin
- 15 dkg mazsola
- 10 dkg cukrozott narancs, citrom héj
- 2 dkg margarin a forma kikenéshez
- 6 dkg margarin a tetejére
- 1 cs. vaníliás cukor a tetejére
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejbe tesszük, hozzáadunk 1 tk cukrot és 1 tk lisztet és meleg helyen, kb 15 perc alatt felfuttatjuk.
Egy nagy tálban a lisztet a sóval, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal összeforgatjuk.
Hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a maradék cukrot, a tojás sárgákat és az olvasztott, de nem meleg margarint.
Dagasztani kezdjük.
Közben apránként hozzáöntjük a tejet, annyit amennyit felvesz.
Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Majd meglisztezett gyúrólapra borítjuk.
Belegyúrjuk a cukrozott gyümölcsöket és a mazsolát is.
Kerítünk egy panettone formájú edényt, formát, fazekat vagy magas cserepet, a lényeg, hogy a sütőbe be lehessen tenni.
Mi egy 18-20 cm átmérőjű fazekat használunk, amit duplán hajtogatott sütőpapírral körben megmagasítunk.
Jól körbekenjük az edény belső falát és a papírt is, majd beletesszük a tésztát és letakarva meleg helyen újabb óráig kelesztjük.
A tészta a duplájára nő.
Most a tetejét keresztalakban bevágjuk és előmelegített sütőben 210 C fokon (légkeveréses sütőben 190 C fokon) sütjük kb. 10 percig.
Mérsékeljük a tüzet, 180 C (légkeveréses sütőben 165 C fokon) sütjük 35 percig.
Kivesszük a sütőből és a felolvasztott, vaníliás cukorral elkevert margarinnal jó gazdagon megkenegetjük a kereszt alakú bevágás mentén.
Kb. 15 percig még sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy készen van-e.
Olasz karácsonyi-húsvéti kalács, amely sokáig eláll.
Lehet csokoládéval vagy narancskrémmel tölteni, létezik mandulás vagy töltetlen változatban is.