- 1 db egész csirke
- 2-3 db pulykanyak
- 30-50 dkg pulykazúza
- 30-50 dkg kacsaláb
- 2-3 db sertés húsos karajcsont
- 1 db hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 4-5 db sárgarépa
- 3-4 db fehérrépa
- 1 db karalábé
- 1 db zeller/fehérítő zellerszár
- 1-2 db zöldpaprika
- 1-2 db paradicsom
- kis fej karfiol
- darabka kelkáposzta
- 1 db cseresznyepaprika
- só
- bors
A töltelékhez:
- 5-6 db zsemle
- 4-5 db csirkemáj
- 1/2 kg gomba
- 1 db hagyma
- 4 db tojás
- 2-3 cs. petrezselyem
- só
- törött bors
- pici majoránna
- 1 ek. darált pritamin paprika
- 1-2 ek. olaj
- 1/2 kg gomba
- kis doboz paradicsompüré
- 1-2 ek. olaj
- 1-2 tk kínai ötfűszer keverék
- 4-5 db főtt burgonya
- 1/2 db hagyma
- petrezselyem
- só
Elkészítés:
Ez az az étel, amit nem olyan nehéz elkészíteni, viszont komplett vasárnapi vagy ünnepi ebédet készíthetünk egy füst alatt...és másnapra is bőven marad belőle.
Egy finom, gazdag húslevest készítünk, amibe belefőzzük a hagyományos töltött csirkét.
A csirkét aztán kiemeljük, megfűszerezzük és gombával együtt sütőben megsütjük.
A levest külön elfogyasztjuk.
A csirkét tisztítsuk meg, mossuk meg alaposan és hagyjuk lecsöpögni, tegyük félre.
A belsőségeket és a lábat tegyük bele a levesbe.
A megtisztított többi húst feltesszük főni, amint a szokásos húslevest szoktuk.
Jó, ha többféle húsos csont is van benne.
A hagymát, fokhagymát, paprikákat, paradicsomot tegyük bele és sózzuk meg.
1-2 ek. házi, darált ételízesítő ( vagy vegeta-féle ízesítő ) is mehet bele.
A többi zöldség még várhat.
Főzzük vagy egy órát.
Ezalatt készítsük elő a tölteléket.
Az olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát és adjuk hozzá az apróra vágott gombát.
Pirítsuk addig, amíg a gomba elfövi a levét.
A zsemléket langyos vízben megáztatjuk, majd kinyomkodjuk és a kézi krumplinyomóval pillanatok alatt összenyomkodjuk.
Belekeverjük a tojásokat.
Beletesszük a megtisztított és késsel elkapart csirkemájat, sót, törött borsot, majoránnát, darált pritamin paprikát és sok-sok petrezselymet.
Belekeverjük a gombát is.
A töltelékkel megtöltjük a csirke bőre alatt és a hasüregét is, amelyet előtte megsóztunk és egy kevés majoránnával megszórtunk.
Összetűzzük vagy varrjuk a nyílást és csirkét óvatosan a fövő levesbe ültetjük.
A kimaradt tölteléket egy tiszta nejlonzacskóba töltjük, lezárjuk és azt is ráültetjük a levesre.
Ha a csirke megpuhult akkor óvatosan kiemeljük és egy tepsibe átrakjuk.
Köré szórjuk a maradék gombát is.
Egy kis doboz paradicsompürét elkeverünk 1-2 ek. olajjal, kevés sóval, kínai ötfűszer-keverékkel és a töltött csirkére kanalazzuk.
Kevés vizet is öntünk alá és a sütőben megpirítjuk a csirkét és a gombát.
A levest bezöldségeljük és készre főzzük.
Csigatésztával, cérnametélttel kínáljuk.
A leveshúst a zöldségekkel paradicsom szósszal vagy ketchuppel kínáljuk.
A körethez egy ek. olajon megfuttatjuk a fél apróra vágott hagymát rádobjuk a csirkével sült gombát, ráöntjük a sült levét is és összeforraljuk a darabokra vágott főtt krumplival.
Petrezselyemmel megszórjuk.
A csirkét a gombás körettel és a finom puha töltelékkel kínáljuk.