- 0,5 kg tengeri tőkehalfilé
- 5-8 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- 2-3 dl tejföl
- só
- fehér bors
- citromlé
- 2-3 gerezd fokhagyma
- petrezselyem
Elkészítés:
A fagyasztott halfilét felengedjük, lemossuk, majd a két tenyerünk közt gyengéden kinyomkodjuk belőle a vizet.
Egy tálcán hagyjuk, hogy egy kicsit száradjon, majd citromlével meglocsoljuk.
Ettől a hal húsa egy kicsit tömörebb lesz, kevésbé esik majd szét a sütés során.
Közvetlenül a sütés előtt megsózzuk, borsozzuk a filét.
A felhevített vajban mindkét oldalán elősütjük a halat.
Először mindig a puhább oldalát sütjük, majd óvatosan, lapát segítségével megfordítjuk és a szilárdabb, korábbi bőrös oldalát is megsütjük.
Nem kell pirosra sütni, 2-3 perc elég lesz.
A megsült halat egy tepsibe helyezzük át, szép sorban egymás mellé és megszórjuk vágott petrezselyemmel.
A megmaradt sütővajat felöntjük a tejszínnel.
Beletesszük a zúzott fokhagymát.
Picit megsózzuk.
Felforraljuk egyszer.
Hozzáadjuk a jó sűrű tejfölt és még egyszer felforraljuk.
Ráöntjük a halra a mártást és megszórjuk a petrezselyemmel.
180-200 C fokos sütőbe tesszük és 10-15 perc alatt készre sütjük.
Bármilyen körettel kínálhatjuk.
Könnyű majonézes zöldbabbal tálaltuk.