A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 16 dkg zsír/vagy 20 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja és leve
A töltelékhez:
- baracklekvár
- 25-30 dkg darált mák
- 1 citrom reszelt héja
- 1-1,5 citrom leve
- édesítőszer/cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
A mázhoz:
- 2 tojás fehérje
- csipet só
- 1/2 bögre víz
- 1 bögre cukor
- 2 ek. citromlé
Elkészítés:
A tésztához először a zsírhoz adjuk a cukrot, a tojást, egy csipet sót, valamint a citrom lereszelt sárga héját és levét.
Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
Összegyúrjuk, cipót formálunk és egy kis időre a hűtőbe tesszük.
Utána kis adagokban belenyomkodjuk a tepsibe a tésztát, úgy, hogy legyen pereme.
Nincs szükség arra, hogy külön kinyújtsuk a tésztát, így is nagyon jól formázható, mivel jó zsíros tészta.
Azért a tepsit előtte nem árt kicsit kikenni és liszttel beszórni.
Villával kicsit szurkáljuk meg a tésztát.
Kenjük meg a tésztát a jó finom, házi baracklekvárral.
Készítsük el a tölteléket.
Ehhez egy bögre vizet felforralunk, teszünk bele vaníliás cukrot és édesítőszert/cukrot, majd a darált mákot is beleszórjuk.
Reszeljük rá a jól megmosott citrom sárga héját és öntsük rá a citrom levét is.
Jó pikánsnak kell lennie.
Annyi víz legyen, hogy a mák ne maradjon szárazon és teljesen felszívhassa a folyadékot.
Simítsuk rá a tésztára a mákos tölteléket és 180 C fokos sütőben süssük meg a tésztát.
A tészta szélén ellenőrizhetjük, hogy megsült-e,
Fél bögre vízben forraljunk fel egy bögre cukrot és 2 ek. citromlevet.
Addig főzzük, amíg a lecsöppenő cukor kis karamellás cseppben össze nem áll.
Közben a tojásfehérjét a csipet sóval verjük fel kemény habbá.
Állandó keverés közben lassan öntsük hozzá a forró cukros szirupot.
Kb. 5-7 percig kell keverni.
Simítsuk rá a habot a sütire.
A képen elöl van a mákos habos süti a mákos és diós beigli és a hájas mellett.
Mögötte a gesztenyés, puncsos sütemény, a szilveszter sütemény, zserbó, mézes puszedlik, sajtos sütik és diótorta látható.