2014. december 30., kedd

Habos mákos

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 16 dkg zsír/vagy 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 1 citrom reszelt héja és leve



A töltelékhez:

  • baracklekvár
  • 25-30 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-1,5 citrom leve
  • édesítőszer/cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor


A mázhoz:

  • 2 tojás fehérje
  • csipet só
  • 1/2 bögre víz
  • 1 bögre cukor
  • 2 ek. citromlé 


Elkészítés:


A tésztához először a zsírhoz adjuk a cukrot, a tojást, egy csipet sót, valamint a citrom lereszelt sárga héját és levét.


Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.


Összegyúrjuk, cipót formálunk és egy kis időre a hűtőbe tesszük.



Utána kis adagokban belenyomkodjuk a tepsibe a tésztát, úgy, hogy legyen pereme.
Nincs szükség arra, hogy külön kinyújtsuk a tésztát, így is nagyon jól formázható, mivel jó zsíros tészta.
Azért a tepsit előtte nem árt kicsit kikenni és liszttel beszórni.
Villával kicsit szurkáljuk meg a tésztát.


Kenjük meg a tésztát a jó finom, házi baracklekvárral.


Készítsük el a tölteléket.
Ehhez egy bögre vizet felforralunk, teszünk bele vaníliás cukrot és édesítőszert/cukrot, majd a darált mákot  is beleszórjuk.
Reszeljük rá a jól megmosott citrom sárga héját és öntsük rá a citrom levét is.
Jó pikánsnak kell lennie.
Annyi víz legyen, hogy a mák ne maradjon szárazon és teljesen felszívhassa a folyadékot.


Simítsuk rá a tésztára a mákos tölteléket és 180 C fokos sütőben süssük meg a tésztát.


A tészta szélén ellenőrizhetjük, hogy megsült-e,


Fél bögre vízben forraljunk fel egy bögre cukrot és 2 ek. citromlevet.
Addig főzzük, amíg a lecsöppenő cukor kis karamellás cseppben össze nem áll.


Közben a tojásfehérjét a csipet sóval verjük fel kemény habbá.
Állandó keverés közben lassan öntsük hozzá a forró cukros szirupot.
Kb. 5-7 percig kell keverni.


Simítsuk rá a habot a sütire.


A képen elöl van a mákos habos süti a mákos és diós beigli és a hájas mellett.
Mögötte a gesztenyés, puncsos sütemény, a szilveszter sütemény, zserbó, mézes puszedlik, sajtos sütik és diótorta látható.