2014. december 30., kedd

Mézes puszedli

Hozzávalók:


  • 25 dkg méz
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg zsír
  • 1 egész tojás
  • 3 tojás sárgája
  • 4 ek. tejföl
  • 1 cs.vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • őrölt gyömbérpor
  • 60 dkg liszt
  • 2 tk. szódabikarbóna


A mázhoz:

  • 3 tojásfehérje
  • pár csepp citromlé
  • 25 dkg porcukor
  • kakaópor
  • narancs sárga héja
  • őrölt fahéj


Elkészítés:

Évek óta ezt a receptet használjuk a puszedli készítéshez.
Anno Bilonka receptjeként ismertem meg, máig hálás vagyok érte.

Előkészítjük a hozzávalókat, mert nagyon gyorsan összeállíthatjuk ezt a sütit.



A három tojássárgáját és az egész tojást kikeverjük a porcukorral.


A zsírt a mézzel meglangyosítjuk a mikróban.
Összekeverjük, majd hozzáadjuk a cukros tojást.
Ne legyen forró, nehogy összekapja a tojást.


Hozzáadjuk a tejfölt.


Most belekeverjük a fűszereket, vagyis a vaníliás cukrot, az őrölt szegfűszeget, fahéjat és gyömbért.
Az illatos fűszerekből tegyünk bátran, mert ez adja majd meg a puszedli ízét, karácsonyi illatát.
Kóstoljuk meg, hogy jó intenzív legyen.

Most szórjuk bele a szódabikarbónával elkevert lisztet is.


Keverjük össze és tegyük egy éjszakára a hűtőbe.


Másnap már elég kemény lesz, formálhatunk belőle diónyi kis golyókat, amit sütőpapírral kibélelt tepsibe teszünk.
160-170 C fokon kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.


Most elkészítjük a mázat:

A kimaradt tojásfehérjéket egy csepp citromlével kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot is.
Ha kész, akkor kétfelé osztjuk a habot.



Az egyik adag habba még forrón beleforgatjuk a puszedlik egy részét.


Néhány puszedlire őrölt fahéjat szórunk és reszelt narancshéjjal ízesítjük.


A másik adag habba kakaóport keverünk és abba is forgatunk puszedlit, illetve kanállal a fehér habos darabokra is csurgatunk.




A képen a puszedli mögött a gesztenyés, puncsos sütemény és zserbó található.
Mellette skót vajas keksz és szilveszter sütemény, előtte diótorta, hájas és sajtos látható.