- 25 dkg méz
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg zsír
- 1 egész tojás
- 3 tojás sárgája
- 4 ek. tejföl
- 1 cs.vaníliás cukor
- őrölt fahéj
- őrölt szegfűszeg
- őrölt gyömbérpor
- 60 dkg liszt
- 2 tk. szódabikarbóna
A mázhoz:
- 3 tojásfehérje
- pár csepp citromlé
- 25 dkg porcukor
- kakaópor
- narancs sárga héja
- őrölt fahéj
Elkészítés:
Évek óta ezt a receptet használjuk a puszedli készítéshez.
Anno Bilonka receptjeként ismertem meg, máig hálás vagyok érte.
Előkészítjük a hozzávalókat, mert nagyon gyorsan összeállíthatjuk ezt a sütit.
A három tojássárgáját és az egész tojást kikeverjük a porcukorral.
Összekeverjük, majd hozzáadjuk a cukros tojást.
Ne legyen forró, nehogy összekapja a tojást.
Hozzáadjuk a tejfölt.
Most belekeverjük a fűszereket, vagyis a vaníliás cukrot, az őrölt szegfűszeget, fahéjat és gyömbért.
Az illatos fűszerekből tegyünk bátran, mert ez adja majd meg a puszedli ízét, karácsonyi illatát.
Kóstoljuk meg, hogy jó intenzív legyen.
Most szórjuk bele a szódabikarbónával elkevert lisztet is.
Keverjük össze és tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
Másnap már elég kemény lesz, formálhatunk belőle diónyi kis golyókat, amit sütőpapírral kibélelt tepsibe teszünk.
160-170 C fokon kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.
Most elkészítjük a mázat:
A kimaradt tojásfehérjéket egy csepp citromlével kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot is.
Ha kész, akkor kétfelé osztjuk a habot.
Az egyik adag habba még forrón beleforgatjuk a puszedlik egy részét.
Néhány puszedlire őrölt fahéjat szórunk és reszelt narancshéjjal ízesítjük.
A másik adag habba kakaóport keverünk és abba is forgatunk puszedlit, illetve kanállal a fehér habos darabokra is csurgatunk.
A képen a puszedli mögött a gesztenyés, puncsos sütemény és zserbó található.
Mellette skót vajas keksz és szilveszter sütemény, előtte diótorta, hájas és sajtos látható.