2015. április 20., hétfő

Spenótos lepény

Hozzávalók:


  • l dob. leveles vajas tészta
  • 1-2 ek. olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0,5 kg spenót
  • 25 dkg túró  
  • 3-4 ek. sajtkrém vagy tejföl
  • fehérbors
  • fokhagymapor
  • pici őrölt kömény
  • fekete szezámmag
  • 1 tojás



Elkészítés:











A friss spenótot leszárazzuk, eltávolítjuk az erét is és többször alaposan átmossuk.
Lecsöpögtetjük.

Egy nagy wokban 1-2 ek. olajon megfuttatjuk az apróra vágott fokhagymát és a csipet őrölt köménymagot.
Rádobjuk a spenótot, amint összeesik, máris levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Késsel apróra vágjuk.


A túrót összetörjük és elkeverjük a sűrű krémsajttal vagy tejföllel.


Hozzáadjuk a spenótot is.
Jól összekeverjük.


Megsózzuk és az őrölt fehér borssal, ha kell még egy kis fokhagymaporral is ízesítjük.


A hajtogatott vajastésztát vékonyra nyújtjuk és kb. 5-6 cm széles csíkokra vágjuk.
Középre halmozzuk a spenótos tölteléket.


A tésztát lazán összetekerjük.


Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a spenótos tésztát középről kifelé haladva, csigavonalban feltekerjük.


Ha kész, lekenjük a csipet sóval elkevert tojással.

A tetejét megszórjuk fekete szezámmaggal.


180 C fokos sütőben szép pirosra sütjük.





Tortaszerűen vágjuk fel, így jól látszanak a spenótos csíkok.


Langyosan vagy hidegen kínáljuk.