- l dob. leveles vajas tészta
- 1-2 ek. olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 0,5 kg spenót
- 25 dkg túró
- 3-4 ek. sajtkrém vagy tejföl
- só
- fehérbors
- fokhagymapor
- pici őrölt kömény
- fekete szezámmag
- 1 tojás
Elkészítés:
A friss spenótot leszárazzuk, eltávolítjuk az erét is és többször alaposan átmossuk.
Lecsöpögtetjük.
Egy nagy wokban 1-2 ek. olajon megfuttatjuk az apróra vágott fokhagymát és a csipet őrölt köménymagot.
Rádobjuk a spenótot, amint összeesik, máris levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
Késsel apróra vágjuk.
A túrót összetörjük és elkeverjük a sűrű krémsajttal vagy tejföllel.
Hozzáadjuk a spenótot is.
Jól összekeverjük.
Megsózzuk és az őrölt fehér borssal, ha kell még egy kis fokhagymaporral is ízesítjük.
A hajtogatott vajastésztát vékonyra nyújtjuk és kb. 5-6 cm széles csíkokra vágjuk.
Középre halmozzuk a spenótos tölteléket.
A tésztát lazán összetekerjük.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a spenótos tésztát középről kifelé haladva, csigavonalban feltekerjük.
Ha kész, lekenjük a csipet sóval elkevert tojással.
A tetejét megszórjuk fekete szezámmaggal.
180 C fokos sütőben szép pirosra sütjük.
Tortaszerűen vágjuk fel, így jól látszanak a spenótos csíkok.
Langyosan vagy hidegen kínáljuk.