Hozzávalók:
- 1 fej új káposzta
- 3-4 db sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 3 db hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- darabka gyömbér
- 3 db zöldpaprika
- 2 db piros színű kápia paprika
- 1 cs. újhagyma zölddel együtt
- 1-2 db cukkini
- darab fehérítő szárzeller
- kínai ötfűszer keverék
- rizsecet/borecet/balzsamecet
- osztrigaszósz
- szójaszósz
Elkészítés:
Bármilyen
zöldségből készíthetjük.
A
lényeg, hogy 2-3 percnél tovább ne süssük a zöldséget, mert nem főzzük, csak
kicsit megpirítjuk.
Mi
nagyon szeretjük és gyakran készítjük ez a köretet, illetve ennek változatait.
Most
idei friss fejes káposztából volt benne a legtöbb.
Nagyon
finom ropogós lesz.
Több
adagban sütjük ki, hogy jól elférjen és pirulhasson a wokban a zöldség, ezután majd egy nagyobb edényben összekeverjük az egészet.
A
wokot felforrósítjuk 1 ek. olajon megpirítjuk pl. a répákat, zellert, paprikát,
cukkinit 2-3 percig.
Amint
kicsit átlátszóvá válik és ruganyos lesz, máris vegyük le a tűzről, nehogy
túlpuhuljon.
Minden
adagot 1-1 ek. szójaszósszal és kínai ötfűszerrel megszórunk.
Kevés
szezámolajat, rizsecetet - ha nincs, pár csepp borecetet vagy
balzsamecetet – és egy kicsi osztrigaszószt is tegyünk hozzá.
Az
összekevert zöldségek ropogósak és az összes fűszer aromája érződik minden
falaton.
Bármilyen
húshoz köretnek finom, de csak úgy magában is eteti magát.