2015. április 25., szombat

Sült zöldség kínai módra



Hozzávalók:
  • 1 fej új káposzta
  • 3-4 db sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 3 db hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • darabka gyömbér
  • 3 db zöldpaprika
  • 2 db piros színű kápia paprika
  • 1 cs. újhagyma zölddel együtt
  • 1-2 db cukkini
  • darab fehérítő szárzeller
  • kínai ötfűszer keverék
  • rizsecet/borecet/balzsamecet
  • osztrigaszósz
  • szójaszósz 

Elkészítés:



Bármilyen zöldségből készíthetjük.
A lényeg, hogy 2-3 percnél tovább ne süssük a zöldséget, mert nem főzzük, csak kicsit megpirítjuk.

Mi nagyon szeretjük és gyakran készítjük ez a köretet, illetve ennek változatait.


Most  idei friss fejes káposztából volt benne a legtöbb.
Nagyon finom ropogós lesz.  



Minden zöldséget megtisztítunk, megmosunk és csíkokra felszeletelünk.





Több adagban sütjük ki, hogy jól elférjen és pirulhasson a wokban a zöldség, ezután majd egy nagyobb edényben összekeverjük az egészet.

A wokot felforrósítjuk 1 ek. olajon megpirítjuk pl. a répákat, zellert, paprikát, cukkinit 2-3 percig.



Majd a fokhagymát, gyömbért kezdjük sütni, erre rátesszük a káposztát, úgy 3 percig pirítjuk.


Amint kicsit átlátszóvá válik és ruganyos lesz, máris vegyük le a tűzről, nehogy túlpuhuljon.



Végül a hagymákat, újhagymát, a zöld szárat feltétlenül hagyjuk rajta.




Minden adagot 1-1 ek. szójaszósszal és kínai ötfűszerrel megszórunk.
Kevés szezámolajat, rizsecetet  - ha nincs, pár csepp borecetet vagy balzsamecetet – és egy kicsi osztrigaszószt is tegyünk hozzá.



Az összekevert zöldségek ropogósak és az összes fűszer aromája érződik minden falaton.



Bármilyen húshoz köretnek finom, de csak úgy magában is eteti magát.