- 1 kg burgonya
- 40-50 dkg liszt
- 2 db tojás
- só
- bors
- 30 dkg bacon
- 4 szelet kolozsvári szalonna
- 2 db hagyma
- 30 dkg juhtúró
- 3-4 dl tejföl
- 2 db. hajtogatott tészta
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
Anyu kedvence a sztrapacska, ezért a szülinapjára sztrapacskával töltött tortával leptem meg.
Először szép pirosra kisütjük az apróra vágott bacont.
Ezalatt nekiállhatunk lereszelni a reszelő legapróbb fokán a meghámozott, megmosott nyers burgonyát.
Közben szűrőlapáttal kiemeljük a jól kisütött bacont és a visszamaradó zsírban megsütjük a vékony szeletekre vágott kolozsvári szalonnát is.
Majd kiemeljük a szalonnát is és két darab apróra vágott hagymát is megpirítunk ugyanezen a kisült zsíron.
A lereszelt burgonyát összekeverjük a liszttel, megsózzuk, borsozzuk és összekeverjük a tojásokkal.
A szalonnából kisült zsírból is tegyünk bele 2 evőkanálnyit.
Nokedli sűrűségű masszát keverünk.
Tányér széléről szaggatjuk a forrásban lévő vízbe.
Ha feljött a nokedli a tetejére, akkor 1-2 percig még főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük.
Összekeverjük a kisült baconnel és hagymával.
Picit megsózzuk.
Most keverjük össze a juhtúró és tejföl keverékével.
Egy kerek sütőformát kibélelünk az egyik hajtogatott vajastésztával.
Belekanalazzuk a sztrapacskát, elsimítjuk.
Rátesszük a másik tésztalapot, az oldalát összecsippentjük.
Elhabart tojással megkenjük és 180-200 C fokos sütőben szép pirosra megsütjük.
Végül a kisütött kolozsvári szalonnával megdíszítjük.
Sok friss salátával kínáljuk.
Tortaszerűen szeleteljük.