Hozzávalók:
- 30 dkg finom liszt
- 20 dkg rétes liszt
- 2 db közepes nagyságú főtt krumpli
- 1 cs. friss élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- pici cukor
- 1,5 - dl langyos krumplifőzőlé
- 4 gerezd fokhagyma
- 5-6 dl tejföl
- 2-3 db lilahagyma
- füstölt kolbász
- füstölt szalonna
- 5-10 dkg többféle sajt
- só
- bors
Elkészítés:
A már jól bevált kolozsvári szalonnás töki pompost készítettem el jóféle füstölt kolbással.
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/10/toki-pompos.html
A krumplit meghámozzuk és kockára vágva sós vízben megfőzzük.
Leszűrjük, de a főzőlevét félretesszük.
Összetörjük a krumplit és a liszthez adjuk.
Én kétféle lisztet használtam.
Felvágjuk a kolbászt, a szalonnát, valamint a lila hagymát.
A sajtok egy részét lereszeljük, a többi kockákra vágjuk.
A sajtok egy részét lereszeljük, a többi kockákra vágjuk.
A langyos tejben egy pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A felfutott élesztőt a krumplival elkevert liszthez adjuk.
Megsózzuk és a langyos krumplilével tésztává gyúrjuk.
Egy kicsit dagasszuk, nem kell sokáig, úgyis meg fog kelni.
Ha kell, lehet még hozzáadni egy kis langyos vizet.
Letakarjuk és kb. 1 órát kelni hagyjuk, ezalatt a duplájára nő.
Egy nagy sütőtepsit kiolajozunk és kevés liszttel meghintjük, majd a
megkelt tésztát belenyomogatjuk.
Kicsit ragad, de liszttel vagy olajos kézzel egyenletesen bele tudjuk
simítani.
Előmelegített 200 C fokos sütőbe toljuk és pár percig elősütjük.
Ezalatt elkészítjük a rávalókat.
Először a tejfölt simára keverjük pici sóval, borssal és a zúzott
fokhagymával.
Belekeverjük a reszelt sajtot.
Ezzel a krémmel kenjük meg a kb 2-3 perc alatt elősütött tésztát.
Majd egyenletesen rakjuk rá a kolbászt, a szalonnát, a darabolt sajtot és a lila hagyma karikákat.
Kb. 20 perc alatt készre sütjük.