2016. december 29., csütörtök

Aioli mártás

Hozzávalók:
  • 2 db tojás sárgája
  • kb. 1 - 2 dl olíva olaj
  • mustár
  • 5 gerezd fokhagyma
  • őrölt fehér bors
  • sáfrány
  • 1 citrom leve


Elkészítés:






A franciák isteni mártása az aioli mártás.
Tulajdonképpen ez fokhagymát és olajat jelent, de lényegében egy pikáns fokhagymás majonézről beszélünk.

Mindenképpen érdemes kipróbálni.

Robotgéppel dolgozzunk, így nagyon hamar elkészül.

Egy keverőtálba  tegyük bele a két tojás sárgáját.

Keverjük folyamatosan.
Adjunk hozzá egy kis mustárt.



Ezután az olíva olajat cseppenként adjuk hozzá.


Keverjük egyfolytában.
Ha sűrűsödik, lehet bátrabban vékony sugárban hozzáadni az olajat.


Ha már összeáll krémmé, akkor tegyünk bele sót, tört fehér borsot és sáfrányt.
Keverjük tovább.

Most jön a lényeg, a fokhagyma.
Tegyünk bele jó sokat, mondjuk 5 nagyobb gerezdet, amit péppé zúztunk.
Most ízesítsük a citrom levével.


Ezúttal a bouillabaisse kísérőjeként kínáltam.
Sütőben megpirított baguette szeletekre kenve ettük a halleveshez.
Nagyon nagyon finom volt.


Salátákhoz, zöldségekhez, főtt hús mellé is jól illik.


Lefedve eláll a hűtőben pár napig.