2016. december 20., kedd

Bableves

Hozzávalók:


  • szárazbab
  • füstölt hús
  • füstölt kolbász
  • babérlevél
  • ételízesítő
  • fokhagyma
  • hagyma
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zeller
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • olaj
  • fűszerpaprika
  • ecet


Elkészítés:


http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/08/fejtos-bableves-csulokkel.html



A száraz babot előző este átnézzük, kiválogatjuk és langyos vízbe beáztatjuk.



Másnap feltesszük főni a szép darab füstölt húst, én most kolozsvári szalonnát és egy darab házi kolbászt tettem bele, de bármilyen finom füstölt hús megfelel.



Adjunk hozzá néhány babérlevelet,



valamint 1-2 kanál házi darált ételízesítőt.



Forraljuk jól fel, majd tegyük bele a leszűrt babot.




Ízlés szerint nyomjunk bele fokhagymát.

Ha a bab már majdnem puha, adjuk hozzá a zöldségeket.
Fehérrépa, sárgarépa, zeller, paradicsom, zöldpaprika kerülhet bele.


Sózzuk meg.



Ha már a zöldség is puha, akkor készítsünk rántást.
Egy kanálka olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát.
Tegyünk bele még fokhagymát.

Adjuk hozzá a lisztet. Nem sok liszt kell, 1 ek. elég, éppen csak hogy a pirult magyaros ízt kihozza a levesből.



Ha felhabzott vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a fűszerpaprikát.


Máris keverjük simára és öntsük a levesbe.


Keverjük meg és forraljuk pár percig.

Ecettel savanyíthatjuk.