2018. február 25., vasárnap

Sonkás és tepertős hajtovány

Hozzávalók:


  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • kb. 5-6 dl tej
  • pici cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl olaj
  • 2 ek. só


a krémhez:


  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 tk. só
  • 20-25 dkg reszelt sajt



  • füstölt tarja



  • darált tepertő



Elkészítés:

A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, egy csipetnyi cukrot teszünk bele, a tetejét egy leheletnyi 
liszttel megszórjuk, majd meleg helyen lefedve felfuttatjuk.


Ha az élesztő felfutott, akkor elkeverjük a liszttel és a sóval.


Beledolgozzuk az olajat és a tojás sárgákat is.
Jól megdagasztjuk, majd lefedve duplájára kelesztjük.


Lisztezett lapon kicsit átgyúrjuk a tésztát.



Két részre osztjuk.


Elkészítjük a krémet.


A friss vajat elkeverjük az egész tojással és a sóval.


A  krém felét rákenjük az egyik vékonyra kinyújtott tésztára.


Lapáttal könnyen elsimíthatjuk.


Megszórjuk a reszelt sajttal, amelybe füstölt sajtot is tettem.


Puha, szaftos, főtt füstölt tarját is teszünk bele.



Apróra felkockázzuk.



Egyenletesen rászórjuk a sajtos krémre.


Szorosan feltekerjük.

Trapéz alakúra felvágjuk,.



Sütőpapírral kibélelt tepsiben kelesztjük még egy fél órát.




Limara receptjét olvasgatva csaptam le a tepertős krém ötletére.
Azonnal tudtam, hogy ez kell nekünk is.
Mint minden receptje, ez is szuper  sikert aratott.
Ismeretlenül is köszönet érte Marcsi !

A darált tepertőt rákenjük a kinyújtott másik tésztára.


Elsimítjuk, megsózzuk és frissen őrölt borssal meghintjük.


A maradék reszelt sajtot rászórjuk.


Feltekerjük és felszeleteljük.


A sütőpapírral kibélelt tepsiben kelesztjük fél órát.


180 C fokon sütőben megsütjük.


Kb. 25 perc alatt sül meg.


Egyik finomabb, mint a másik.


A tepertős nagy ötlet, olyan az íze, mint a finom tepertős pogácsának.




A tepertőset kissé túlsütöttem, máskor nem teszek majd külön vajat a krém alá.
Azért elfogyott ...