2018. február 17., szombat

Szilvásgombóc

Hozzávalók:


  • 1 kg burgonya
  • kb. 20 dkg liszt
  • 1 púpos ek. búzadara
  • 3 dkg zsír
  • 1 db tojás


  •    szilva
  •    kockacukor
  •    őrölt fahéj
  •    zsemlemorzsa
  •    olaj
  •    só
  •    porcukor
  •    tejföl







Elkészítés:


Lisztes krumplit kell beszerezni ehhez a fogáshoz.

A krumplit héjában megfőzzük.
Leszűrjük és langyosra kihűtjük.


Ezalatt megmossuk, kimagozzuk és félbevágjuk a finom érett szilvát.


Egy kevés olajon szép pirosra pirítjuk a zsemlemorzsát.
Sózzuk is meg, hogy kiemelje az ízeket.
Tegyük félre.

Egy nagy fazékban tegyünk oda vizet és forraljuk fel.


A langyos krumplit megtisztítjuk  és krumplinyomón átnyomjuk.


Hozzáadjuk a lisztet, a darát, a sót és a tojást.
Lehessen finoman érezni a sót.


Jól összegyúrjuk.
Érdemes több gombócot formálni, úgy könnyebb vele dolgozni és nem szárad ki.


Lisztes táblán kinyújtjuk.
Négyzetekre vágjuk.
A négyzetek közepébe helyezünk egy fél szilvát, amelybe egy kockacukrot teszünk és bőven adunk hozzá őrölt fahéjat is.

Természetesen kristály cukor is lehet, de így egyszerűbb adagolni.
Ha kicsi a szilva, akkor egy egészet is tehetünk bele, és a középen bevágott szilva belsejébe tesszük a cukrot és a fahéjat.


Összefogjuk a tészta sarkait is csinos kis gombócokat formálunk.
Lisztes kézzel dolgozzunk.
Ne ijedjünk meg, ha valahol elszakad a tészta, nyugodtan csípjünk le még egy kis tésztát és foltozzuk be a lyukat.
Fontos, hogy jól lezárjuk, mert a főzés során kinyílhat és kifolyik a töltelék.


Forrásban lévő vízbe tesszük.
Egyszerre csak annyi gombócot tegyünk bele, hogy jól elférjenek.
Amikor a gombóc feljön a víz tetejére, akkor még egy percig főzzük, majd egyenként szűrővel kiemeljük.



Lecsöpögtetjük és a pirított zsemlemorzsába tesszük.
Óvatosan forgassuk bele a prézlibe, mert hajlamos forrón kidurranni..



Pár perc elteltével már megkeményedik annyira, hogy bátran forgathassuk.


Porcukorral és fahéjjal megszórva kínáljuk.


Mi mindig teszünk rá tejfölt is.


Ha marad tészta lehet sodorni nudlit is a gombócok mellé.