- 20 dkg rizs
- 1 l tej
- 1 dl víz
- 6 db tojás
- 20 dkg cukor
- 2 z. vaníliás cukor
- csipet só
- 10 dkg vaj
- citrom sárga héja
- zsemlemorzsa
Elkészítés:
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2016/12/szilvas-rizskoch.html?m=0
A tejbe öntjük a vizet és a rizst, beleszórjuk a csipet sót és kevergetve felforraljuk.
Gyenge tűzön főzzük míg be nem sűrűsödik.
Elzárjuk a tüzet és az edényt lefedve megvárjuk amíg a rizs teljesen felszívja a tejet.
Ezután kihűtjük.
Belekeverjük az előzőleg beáztatott, majd leszűrt mazsolát.
A tojások sárgáját elkeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.
Elkeverjük a rizzsel.
A puha vajat is hozzáadjuk.
Egy jól megmosott citrom sárga héját lereszeljük.
Belekeverjük a rizsbe.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
A hab egyharmadát jól belekeverjük a rizses masszába.
Majd a maradék habot lapát segítségével óvatosan beleforgatjuk.
Így nem törik meg a hab és levegős marad a rizs sütés közben.
Egy tepsit kivajazunk és megszórjuk zsemlemorzsával.
Belesimítjuk a habos rizst.
A tetejét is finoman megszórjuk a zsemlemorzsával.
180 C fokos sütőben kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Tűpróbával lehet ellenőrizni, hogy átsült-e.
Langyosan a legfinomabb.
Porcukorral megszórva kínáljuk.
Hidegen is kiváló.
De az igazi házi baracklekvárral kínálva.