2020. május 27., szerda

Libamájtorta

Hozzávalók:


  • libamáj
  • libazsír
  • fokhagyma
  • tej
  • meggy vagy áfonya dzsem








Elkészítés:

Az ünnepi díszlakománkon szokott szerepelni a hízott libamáj.

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/11/sult-libamaj.html

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/11/libamajas-torony.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/12/kacsamaj-maskepp.html

Most Fruzsi szülinapjára torta formájában készítettem el.

Jóféle hízott libamájat vagy kacsamájat szerzünk be.
Eltávolítjuk az ereket.


A libahájat megtisztítjuk, a hártyákat eltávolítjuk és apróra feldaraboljuk.


Egy lábast vagy jénait kibélelünk alul a háj felével és erre fektetjük a májat.
Néhány gerezd fokhagymát is szórjunk bele.


A maradék hájjal fedjük be a májat.


Öntsünk rá tejet, amelybe egy kevés sót is tettünk.
Lefedve kis lángon főzzük addig, amíg a tej elfő és a háj zsírrá alakul.
Ezalatt a máj is krém puha lesz.
Emeljük ki a májat.
A zsírt szűrjük le.


Egy kapcsos forma aljára öntsünk a leszűrt zsírból és a hűtőbe téve hűtsük amíg megszilárdul.


Ezután a májat is rendezzük el a formában.
Merjünk a tetejére annyi zsírt, hogy jól ellepje.


A hűtőben hűtsük ki, amíg a zsír megszilárdul.


Meggy vagy áfonya dzsemet melegítsünk folyóssá, kissé hűtsük le.


Öntsük rá a zsír tetejére.


Hűtsük be.


Kínáljuk puha friss kenyérrel és zsebeljük be az elismerést.