- libamáj
- libazsír
- fokhagyma
- tej
- só
- meggy vagy áfonya dzsem
Elkészítés:
Az ünnepi díszlakománkon szokott szerepelni a hízott libamáj.
http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/11/sult-libamaj.html
http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/11/libamajas-torony.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/12/kacsamaj-maskepp.html
Most Fruzsi szülinapjára torta formájában készítettem el.
Jóféle hízott libamájat vagy kacsamájat szerzünk be.
Eltávolítjuk az ereket.
A libahájat megtisztítjuk, a hártyákat eltávolítjuk és apróra feldaraboljuk.
Egy lábast vagy jénait kibélelünk alul a háj felével és erre fektetjük a májat.
Néhány gerezd fokhagymát is szórjunk bele.
A maradék hájjal fedjük be a májat.
Öntsünk rá tejet, amelybe egy kevés sót is tettünk.
Lefedve kis lángon főzzük addig, amíg a tej elfő és a háj zsírrá alakul.
Ezalatt a máj is krém puha lesz.
Emeljük ki a májat.
A zsírt szűrjük le.
Egy kapcsos forma aljára öntsünk a leszűrt zsírból és a hűtőbe téve hűtsük amíg megszilárdul.
Ezután a májat is rendezzük el a formában.
Merjünk a tetejére annyi zsírt, hogy jól ellepje.
A hűtőben hűtsük ki, amíg a zsír megszilárdul.
Meggy vagy áfonya dzsemet melegítsünk folyóssá, kissé hűtsük le.
Öntsük rá a zsír tetejére.
Hűtsük be.
Kínáljuk puha friss kenyérrel és zsebeljük be az elismerést.