2020. május 12., kedd

Töltött dagadó és gombás töltelék

Hozzávalók:


  • sertés dagadó
  • zsír
  • füstölt szalonna
  • zsemle
  • tojás
  • hagyma
  • petrezselyem
  • gomba
  • bors




Elkészítés:


Az ünnepi asztal dísze a töltött hús, amelyet hidegen is eszegethetünk.

Mindenféle húst tölthetünk sokféle töltelékkel.

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/04/toltott-borjuszegy.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/02/toltott-csirkecomb-toltott-gombaval.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/05/nagyi-toltott-csirkecombja-es.html

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/06/nagyi-toltott-borjuszegye-toltott.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/02/sargabarackos-toltott-szegy.html


Készítsük el a tölteléket.
Zsemlét langyos vízbe áztatunk, majd miután megpuhult kinyomkodjuk belőle a vizet.

Egy tálban a krumplitörővel könnyen összenyomkodhatjuk.

Kevés zsíron apróra vágott hagymát dinsztelünk.
Gombát adunk hozzá és addig sütjük, amíg a nedvesség el nem párolog.
Sózzuk, borsozzuk  és a zsemlékhez keverjük.

Általában ahány zsemle annyi tojást adunk hozzá.

Végül a rengeteg apróra vágott friss petrezselyem is belekerül, ez nem maradhat el.

Kóstoljuk meg és fűszerezzük, sózzuk, ha szükséges.



A dagadót felszúrjuk vagy eleve így kérjük a hentestől.
Megsózzuk kívül, belül és megtöltjük a töltelékkel.
A nyílást hústűvel, vagy fogpiszkálóval összetűzzük.
Igényesek össze is varrhatják.


Egy nagy tepsit zsírral megkenünk és füstölt szalonna szeleteket fektetünk bele.


Erre fektetjük a töltött dagadót.


A húsok tetejére is helyezzünk szalonnát.


Én egy pohárka vizet öntök mindig a tepsi aljára mielőtt alufóliával lefedem a tepsit.
Így a képződő gőzben könnyebben puhára fő a pecsenyénk.

180-200 C fokon készre sütjük a húst.


Mindig sok tölteléket készítek, amit egy másik kizsírozott tepsibe simítunk.
A tetejét apró gomba fejekkel kirakjuk.


Ide is tehetünk néhány szelet füstölt szalonnát.


A sütőben a hússal egyidejűleg egy alsóbb rácson hamar készre sütjük a tölteléket.


A megsült húst felszeleteljük.
Mellette szépen mutat a csillag alakúra kiszúrt töltelék.














Melegen és hidegen is nagyon finom, kiadós étel.