- sertés dagadó
- zsír
- füstölt szalonna
- zsemle
- tojás
- hagyma
- petrezselyem
- gomba
- só
- bors
Elkészítés:
Az ünnepi asztal dísze a töltött hús, amelyet hidegen is eszegethetünk.
Mindenféle húst tölthetünk sokféle töltelékkel.
http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/04/toltott-borjuszegy.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/02/toltott-csirkecomb-toltott-gombaval.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2015/05/nagyi-toltott-csirkecombja-es.html
http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/06/nagyi-toltott-borjuszegye-toltott.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2018/02/sargabarackos-toltott-szegy.html
Készítsük el a tölteléket.
Zsemlét langyos vízbe áztatunk, majd miután megpuhult kinyomkodjuk belőle a vizet.
Egy tálban a krumplitörővel könnyen összenyomkodhatjuk.
Kevés zsíron apróra vágott hagymát dinsztelünk.
Gombát adunk hozzá és addig sütjük, amíg a nedvesség el nem párolog.
Sózzuk, borsozzuk és a zsemlékhez keverjük.
Általában ahány zsemle annyi tojást adunk hozzá.
Végül a rengeteg apróra vágott friss petrezselyem is belekerül, ez nem maradhat el.
Kóstoljuk meg és fűszerezzük, sózzuk, ha szükséges.
A dagadót felszúrjuk vagy eleve így kérjük a hentestől.
Megsózzuk kívül, belül és megtöltjük a töltelékkel.
A nyílást hústűvel, vagy fogpiszkálóval összetűzzük.
Igényesek össze is varrhatják.
Egy nagy tepsit zsírral megkenünk és füstölt szalonna szeleteket fektetünk bele.
Erre fektetjük a töltött dagadót.
A húsok tetejére is helyezzünk szalonnát.
Én egy pohárka vizet öntök mindig a tepsi aljára mielőtt alufóliával lefedem a tepsit.
Így a képződő gőzben könnyebben puhára fő a pecsenyénk.
180-200 C fokon készre sütjük a húst.
Mindig sok tölteléket készítek, amit egy másik kizsírozott tepsibe simítunk.
A tetejét apró gomba fejekkel kirakjuk.
Ide is tehetünk néhány szelet füstölt szalonnát.
A sütőben a hússal egyidejűleg egy alsóbb rácson hamar készre sütjük a tölteléket.
A megsült húst felszeleteljük.
Mellette szépen mutat a csillag alakúra kiszúrt töltelék.
Melegen és hidegen is nagyon finom, kiadós étel.