Az alaphoz:
- 12 db kifli - vagy 15 db
- 3 db tojássárgája - vagy 4 db
- 10 dkg cukor - vagy 12,5 dkg
- 1 cs.vaníliás cukor - vagy 2 cs.
- 1 l tej - vagy 1,25 l
- 10 dkg vaj - vagy 12,5 dkg
- 15 dkg darált mák - vagy 20 dkg
- 1 db citrom sárga héja
A krémhez:
- 4 db tojássárgája - vagy 5 db
- 8 dkg cukor - vagy 10 dkg
- 2 cs. vaníliás cukor - vagy 3 cs.
- 1 cs. vaníliás puding - vagy 2 cs.
- 4 dl tej - vagy 5 dl
- 15 dkg vaj - vagy 20 dkg
A tetejére:
- 7 db tojásfehérje - vagy 9 db
- cukor ízlés szerint
Elkészítés:
Nem hiába közkedvelt ez az édesség.
Tulajdonképpen ez egyszerűen egy vanília krémmel felturbózott mákos guba, azonban az eredmény ennél jóval összetettebb lesz.
Anyu szerint még a tortákkal is felveszi a versenyt, ezért neveztem tortának sütemény helyett.
Érdemes egyből a nagyobb adagot elkészíteni, mert biztosan elkapkodja a család vagy a barátok.
Az elkészítése roppant egyszerű.
Először az alapot készítjük el.
A kiflit felkarikázunk.
A tojás sárgákat habosra keverjük a kétféle cukorral.
2-3 evőkanál hideg tejjel elkeverjük.
Közben feltesszük melegedni a tejet a vajjal.
Nem kell egészen felforralni a tejet.
Amikor már forró, akkor 2-3 kanállal kiveszünk belőle és a cukros tojásos keverékhez adjuk.
Jól megmosott citrom sárga héját lereszeljük.
A cukros tojást a tejhez adjuk és 1-2 percig tovább hevítjük.
Így kissé besűrűsödik, de nem csapja ki a tojást.
Adjuk hozzá a reszelt citrom héjat.
Keverjük bele a darált mákot.
Én egy kicsivel többet is tettem bele.
Most összeforgatjuk a kiflivel és megvárjuk amíg a kifli az összes tejet beissza.
Egy nagyobb kivajazott tepsibe simítjuk a mákos kiflit és 170-180 C fokon 25 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivesszük a tepsit és megvárjuk amíg a tészta kihűl.
Ezalatt elkészítjük a krémet.
A tojás sárgákat jól elkeverjük a cukrokkal.
Beletesszük a pudingport is.
Tovább keverjük.
A tejet felforraljuk és belekeverjük a pudingos cukros tojást.
Pillanatok alatt sűrűre fő, ezért folyamatosan keverjük kézi habverővel, nehogy leégjen.
A kész krémet kihűtjük majd hozzáadjuk a vajat is és habosra keverjük.
A mákos kiflire halmozzuk a krémet.
Szépen elsimítjuk.
A megmaradt tojások fehérjéből ízlés szerint cukor hozzáadásával kemény habot verünk.
Rákenjük a krémre és spatulával cirmosra formáljuk.
Pár perc alatt a sütőben rózsaszínűre pirítjuk.
Langyosan vagy hidegen is ehetjük.
Egy tartalmas leves után kínálhatjuk.
Nagyon finom ahogy a lágy krém kifolyik a sütiből.
Kerek tortaformában is készíthetjük, akkor célszerű a kisebb adagot számítani.
Bár a leírás hosszadalmasnak tűnik, valójában nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez az édesség.