2020. május 16., szombat

Tejfölös sertés szív és nyelv leves

Hozzávalók:


  • sertés szív
  • sertés nyelv
  • füstölt lé
  • hagyma
  • burgonya
  • tejföl
  • liszt
  • babérlevél
  • bors
  • ecet




Elkészítés:


Minden évben legalább egyszer, rendszerint húsvétkor főzünk ilyen savanyú levest.

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/04/husveti-sonkaleves-szivvel-nyelvvel.html

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/04/husveti-tarkonyos-leves.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2019/02/citromos-nyelv-leves-soskaval-es.html

Sertés szív és nyelv kerül bele.
A nagymama májat is főzött ebbe a levesbe, de az én családom jobban szereti máj nélkül.


Falatnyi darabokra vágjuk a húsokat.




A sonkafőzés után megmaradt füstölt főzőlevet kevés vízzel szaporítjuk.

A húsvéti sonka főzőlevét mindig 2-3 adagban lefagyasztom és az év folyamán bab, lencse vagy más hasonló ételek főzésénél hasznosítom.


Beletesszük a húsokat, az egészben hagyott hagymát és babérlevelet.
Szemes borsot is adunk hozzá.
Ha kell megsózzuk és fedő alatt puhára főzzük.


Kockára vágott burgonyát adunk hozzá és azt is puhára főzzük.

Végül kevés lisztet vízzel simára keverünk, majd tejfölt hozzáadva behabarjuk a levest.


Amint a leves újra felforrt elkészült az étel.
Kevés ecettel savanyítjuk.