- sárgaborsó
- hagyma
- füstölt szalonna
- füstölt kolbász
- fokhagyma
- babérlevél
- darált pritamin paprika
- só
- zsír
- liszt
- fűszerpaprika
- ecet
Elkészítés:
A sárgaborsót vagy szereted, vagy nem !
Mi szeretjük.
A finom ízén túl nagyon sok benne a fehérje, hasznos a vesénknek, vérnyomásunknak is.
http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/05/sargaborso-fozelek.html
http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/06/sargaborso-rizzsel-indiai-modon.html
Előző este átválogatom, mosom és vízbe áztatom reggelig a sárgaborsót.
A főzőlébe nagyon kell egy kis füstölt íz, ezért szalonnát és kolbászt teszek bele.
Hagymát, fokhagymát és babérlevelet is adok hozzá.
Egy kanál darált pritamin paprika is menjen bele.
Sózzuk is meg.
Öntsük bele a leszűrt borsót.
Vigyázzunk, mert hajlamos kifutni, ha felforr.
A keletkező habot szedjük le kis szűrővel.
Kis lángon főzzük.
Nagyon hamar megfő.
Rántsuk be.
Egy kevés zsírban apróra vágott hagymát pirítunk, majd liszttel tovább pirítjuk.
Adjuk hozzá a fűszerpaprikát.
Vízzel keverjük simára és öntsük a főzelékbe.
Keverjük jól el és főzzük még pár percig amíg be nem sűrűsödik.
Finom selymes íze lesz.
Aki szereti egy gondolatnyi ecettel megsavanyíthatja.
Magában is finom.