2021. július 26., hétfő

Libaleves és ludaskása

 Hozzávalók:



  • libaaprólék -farhát, szárny, nyak
  • hagyma
  • fokhagyma
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • petrezselyem
  • zeller
  • karalábé
  • paradicsom
  • zöldpaprika
  • kelkáposzta
  • törött bors
  • szerecsendió
  • libazsír
  • jázmin rizs
  • zöldborsó


Elkészítés:

Ezt a két fogást mindig egyszerre készítem, hiszen a levesben főtt hús és zöldség lesz a ludaskása alapja.

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/02/liba-leves.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2013/01/hajdinas-zoldseges-liba.html


Liba aprólékból, far-hátból, szárnyból, nyakból húslevest készítünk.


Hagymával, fokhagymával feltesszük főni hideg vízben a húst.


Megsózzuk, borsozzuk és szerecsendiót reszelünk bele.


A szokásos zöldségeket készítjük elő.


Beletesszük a levesbe.


Amikor minden puhára főtt, akkor leszűrjük a levest.
A levét félretesszük, ebből még később egy adagra szükségünk lesz, illetve a maradékot húslevesként, tésztát belefőzve elfogyasztjuk.


A húst leszedegetjük a csontról és a zöldségeket is falatnyi darabokra vágjuk.


A csontot persze még lerágcsálhatjuk.


Jázmin rizst vagy basmati rizst készítünk elő.


Egy lábasban kevés libazsíron hagymát pirítunk, majd beletesszük a rizst és azt is kevergetve megpirítjuk.


A félretett leszűrt húslevessel öntjük fel a rizst és ebben főzzük meg.
Ettől lesz a rizs olyan nagyon zamatos.


Zöldborsót is teszünk bele.
A fagyasztott borsó is tökéletesen megfelel.


Sózzuk meg, fedjük le és kis lángon főzzük készre a rizst.


Maradjon szaftos, ne száradjon ki az étel.


Végül keverjük hozzá a húst és zöldséget is.


Kóstoljuk meg, gyakran kell még sózni az ételt.
 

A végén petrezselyem zöldet teszünk bele.





Pacalpörkölt

 Hozzávalók:

  • marhapacal

  • zsír
  • hagyma
  • fokhagyma
  • törött bors
  • őrölt kömény
  • majoránna
  • fűszerpaprika
  • darált pritamin paprika
  • paradicsom





Elkészítés:


Ismét pacalt készítettem.

http://muskakonyhaja.blogspot.com/2012/08/nagyi-pacalporkoltje.html

Nyers vagy előfőzött pacalból is készülhet ez az étel.

Az előfőzött pacalt többször, váltott vízben főzzük, amíg puha nem lesz. 


A főzővizet mindig öntsük le és kezdjük újra hideg vízben a főzést.


Ha ezzel megvagyunk, akkor jóféle sertészsíron hagymát dinsztelünk.


Fokhagymát, darált pritamin paprikát, törött borsot és paradicsomot adunk hozzá.


Beletesszük a megfőzött és leszűrt pacalt is.
 

Elkeverjük és megsózzuk.


Őrölt köménnyel és egy kevés majoránnával is megszórjuk.


Fűszerpaprikát adunk hozzá.


Vízzel felöntjük és készre főzzük.


Általában főtt krumplival és kovászos uborkával kínáljuk.


A burgonyát bele is főzhetjük a pörköltünkbe.



Libazsír sütése

 Hozzávalók:


  • libaháj






Elkészítés:


Ha liba kerül az asztalra, akkor a húsról mindig levagdosom a hájat és külön kis edényben kis lángon kisütöm.


Nem kell bele semmilyen fűszer.
A leszűrt zsírt kis tálkában a hűtőben kihűtjük, a tepertőt megsózzuk és jóízűen elfogyasztjuk.
A libazsírt könnyű megemészteni és minden ételnek finom ízt ad.

Természetesen nagyobb adag hájból is ugyanilyen egyszerűen készíthetünk finom csemegét.



Tonhal fasírt

 Hozzávalók:

  • tonhal

  • hagyma
  • fokhagyma
  • darált pritaminpaprika
  • kenyér
  • tej
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • petrezselyem
  • olaj
  • bors


Elkészítés:


A tonhal szerintem igen száraz hal, ezért inkább vagdaltnak dolgoztam fel.


A hal szeleteket feldaraboljuk.
Késes aprítóval pépesítjük.


Kenyeret áztatunk tejbe, majd kinyomkodjuk és burgonyatörővel összenyomjuk.


A kenyeret a halhoz adjuk, majd fűszerezzük apróra vágott hagymával, fokhagymával, darált pritamin paprikával, sóval és borssal.



Tojást és apróra vágott petrezselymet is tegyünk bele.


Kezünkkel fasírt formára gömbölyítjük a masszát és zsemlemorzsában megforgatjuk.


Olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.


Nagyon ízletes vagdaltot kapunk.
Jól áll neki bármilyen mártás vagy csupán egy jóféle majonéz.


Salátával vagy más könnyű körettel kínáljuk.




2021. július 21., szerda

Martinis kagyló 2

 Hozzávalók:

  • fekete kagyló

  • vaj
  • fehérítő zellerszár
  • sárgarépa
  • újhagyma
  • fehér martini
  • crème fraîche /tejföl



Elkészítés:


Régi specialitásom a martinis kagyló.

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/01/martinis-kagylo.html


Elkészítése egyszerű.

A friss fekete kagylókat vízben áztatjuk, hogy megszabaduljunk a homoktól.

A kilógó bajuszkákat eltávolítjuk. Szálirányban határozott mozdulattal kihúzhatjuk.


Ez az étel csakis jó minőségű vajjal készíthető.


A vajat megolvasztjuk és párolni kezdjük a felkarikázott újhagymát.


Apróra szeletelt fehérítő zellert teszünk bele.


Hozzáadjuk a finomra reszelt sárgarépát is.


Megsózzuk és pár percig pároljuk, de nem kell pirítani.
Ezalatt a zöldségek levet eresztenek.


Még egyszer ellenőrizzük a kagylókat, amelyik kinyílt az már nem felhasználható.


A kagylókat a zöldséghez adjuk.


Kevergetés mellett 1-2 percig erősebb tűzön sütjük.
Ezután felöntjük a martinivel.
Ízlés szerint tegyünk bele.
Az alkohol el fog párologni, de a zamata megmarad.
Véleményem szerint az általános gyakorlatban használt fehér bor helyett sokkal kifinomultabb ízt kapunk a martinitől.



Pár perc alatt elkészül az étel.
 

Ellenőrizzük, hogy minden kagyló kinyílt-e.
Ha nem nyílt ki, akkor azt kidobjuk.


Tejföllel vagy, ha hozzájutunk crème fraîche-sel gazdagítjuk a levét.


Egyet rottyan és készen van a finomság.


A kagylóhoz sült krumplit szoktak felszolgálni, de friss bagettel is tökéletes.


A kagylót kézzel esszük, egy üres héjjel kicsippentjük a teli kagylót és bekapjuk a belsejét.


Közben kanállal eszegetjük a semmihez sem hasonlítható, isteni mártást.