2022. január 18., kedd

Salátafőzelék

Hozzávalók:


  • fejes saláta

  • burgonya
  • fokhagyma
  • olaj
  • liszt
  • tej
  • tejföl
  • ecet
  • cukor





Elkészítés:


A kisbabámnak készítettem először, de azóta is szívesen készítem ezt a főzeléket.  

A friss fejes salátát cikkekre vágjuk. Maradjon rajta egy kis torzsája, így nem esik szét a főzés során.

 


A külső leveleket külön tépjük kisebb darabokra.



A burgonyát apróra vágjuk, így hamarabb megfő.
Újkrumpliból különösen finom ez az étel.


Egy kevéske olajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát.


Teszünk bele egy kevés őrölt köményt.


Egy evőkanálnyi lisztet adunk hozzá és hamar megpirítjuk.


Egy kevés tejjel felengedjük a rántást.
Beletesszük az összedarabolt burgonyát.
Sózzuk meg.


Mire a burgonya megpuhul, addigra a rántás is jól kiforr.

Ekkor hozzáadjuk a saláta külső leveleit.


Elég csak egyszer felforralni, ne főzzük túl, maradjon benne vitamin.


Botmixerrel pépesítsük.


Nem kell teljesen simára pépesíteni, finomabb, ha kissé darabos a főzelék.




A saláta szíveket most tegyük bele, így nem fonnyadnak meg, ropogósak maradnak.


Jóféle tejfölt keverjünk simára egy kevés vízzel.



 Öntsük a főzelékbe.
                


Egyszer felforraljuk.
Kevés ecettel, cukorral ízesítsük, legyen finoman pikáns az íze.



Sokan idegenkednek ettől az ételtől, pedig ez nagyon finom harmonikus ízű főzelék.