Hozzávalók:
- kb 1 kg csontos bárányhús
- kacsa vagy libazsír
- 3-4 fej hagyma
- fokhagyma
- 10-14 db zöldpaprika
- paradicsom
- sárgarépa
- burgonya
- paradicsompüré
- kapor
- őrölt koriander/vagy friss koriander levél
- friss bazsalikom
- törött bors
- só
Elkészítés:
A régi békebeli közép-Ázsiai körutak, leginkább Taskent-Szamarkand-Bukhara emlékét idézi fel ez a csodásan gazdag üzbég leves.
Birka vagy bárányhúsból készül és sok finom zöldséget adunk hozzá.
Összegyúrjuk a keveréket.
A zöldpaprikákat kicsumázzuk, mintha töltött paprikát készítenénk.
Beletöltjük a fűszeres bárányhúst és rengeteg egészben hagyott fokhagymát is dugdosunk a paprikákba.
Közben egy fazékban kevés zsiradékon körbepirítjuk a csontos darabokat.
Vízzel felhígítunk 2-3 evőkanál sűrű paradicsom pürét és a fazékba öntjük.
Amint felforrt, még felöntjük vízzel.
Most adjuk hozzá a felkarikázott sárgarépát.
Egy kevés erős vagy csípős paprikát is illik beletenni.