2022. március 9., szerda

Üzbég bárányleves - Dolma Supra

 Hozzávalók:


  • kb 1 kg csontos bárányhús 

  • kacsa vagy libazsír
  • 3-4 fej hagyma
  • fokhagyma
  • 10-14 db zöldpaprika 
  • paradicsom
  • sárgarépa
  • burgonya
  • paradicsompüré
  • kapor
  • őrölt koriander/vagy friss koriander levél
  • friss bazsalikom
  • törött bors


Elkészítés:


A régi békebeli közép-Ázsiai körutak, leginkább  Taskent-Szamarkand-Bukhara  emlékét idézi fel ez a csodásan gazdag üzbég leves.

Birka vagy bárányhúsból készül és sok finom zöldséget adunk hozzá.



A bárány lapocka húsos és csontos részét használjuk fel.


A húst kicsi falatnyi, dobókocka méretű darabokra vágjuk.


Egy-két fej hagymát apróra vágunk.


A kaprot és a bazsalikomot felaprítjuk és a korianderrel és sóval összekeverjük.


A felaprított húshoz adjuk a fűszereket és meghintjük frissen őrölt borssal is.
Összegyúrjuk a keveréket.


A zöldpaprikákat kicsumázzuk, mintha töltött paprikát készítenénk.



Beletöltjük a fűszeres bárányhúst és rengeteg egészben hagyott fokhagymát is dugdosunk a paprikákba.


Közben egy fazékban kevés zsiradékon körbepirítjuk a csontos darabokat.






Egy-két  újabb hagymát vágunk apróra és a fazékba tesszük és azt is megpirítjuk.
 

Vízzel felhígítunk 2-3 evőkanál sűrű paradicsom pürét és a fazékba öntjük.




Amint felforrt, még felöntjük vízzel.



Most adjuk hozzá a felkarikázott sárgarépát.



Óvatosan beletesszük a töltött paprikákat is és kis lángon főzzük úgy egy óra hosszat.


Ekkor megtisztítjuk a burgonyát.


Kisebb méretű, szép érett paradicsomokat vagy koktélparadicsomot mosunk.


A paradicsomot és a burgonyát a levesbe tesszük.
Egy kevés erős vagy csípős paprikát is illik beletenni.


A főzés vége felé teszünk még bele friss bazsalikomot és kaprot.



Nagyon gazdag levest kapunk.


A finom fűszerek kiemelik a bárányhús zamatát.


Ezt a levest bográcsban is elkészíthetjük.


A mi töltött paprikánk és gulyáslevesük egyesül ebben a remek receptben.