2022. december 13., kedd

Szent Péter hal À La Meunière

 Hozzávalók:


  • Szent Péter hal

  • vaj
  • törött fehér bors
  • citrom





Elkészítés:


A halat sokféleképpen készítjük, de a "molnárné módra" sütött az egyik kedvencünk.

Mindenféle laposhalból, nyelvhalból, rombuszhalból vagy akár pisztrángból is készíthetünk hasonló módon finomságot.


https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2012/12/alaszkai-tokehal-molnarne-modra.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/01/mandulas-hal.html

http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/11/tejszines-sult-hal.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/03/gorog-hal.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2013/07/dorozsmai-gombas-hal.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/11/kokuszos-hal-es-kiralyrak.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/08/gyomberes-fokhagymas-sult-hal.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/02/halaszle.html
http://muskakonyhaja.blogspot.hu/2012/01/racponty-papa-modra.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2015/09/rokagombas-sult-branzino.html
http://muskakonyhaja2.blogspot.hu/2014/06/sult-hal-szalonnas-kelkaposztaval.html  


Ezúttal Szent Péter halból sütöttük meg. 


A halat megmossuk és szárazra töröljük.


Mindkét oldalát sózzuk és törött fehér borssal megszórjuk.


Lisztbe forgatjuk.


Egy serpenyőben vajat hevítünk.


Fehér oldalával lefelé beletesszük a halat.


Citromkarikát teszünk a hal mellé.


Kb. 3-4 percig sütjük a fehér oldalon, majd lapáttal óvatosan megfordítjuk a szeletet és ugyanúgy megsütjük.


A kisült halakat egy tálaló edénybe tesszük.


A maradék vajhoz még tegyünk bátran friss vajat, mert ebből lesz az isteni mártás.
Lényeges, hogy vajat és ne margarint használjunk ehhez a fogáshoz.

A vajat barnítjuk, majd citromlével ízesítjük.


Tálaláskor  vajas szószt a halra öntjük.
Megszórjuk petrezselyemmel és citrom szeletekkel kínáljuk.