Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1 tojás helyett 1 tk szódabikarbóna + 1 ek ecet
- só
- törött bors
- 30 dkg tepertő
a kenéshez:
1 tk szódabikarbóna + 1 ek. ecet
Elkészítés:
Örök kedvenc a tepertős pogácsa, illetve a tésztájából készült szilvalekváros papucs.
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2012/12/tepertos-pogacsa.html?m=0
https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2012/12/tepertos-szilvalekvaros-papucs.html?m=0
Most tojásmentes változatot készítünk.
A tálba szitált lisztbe morzsoljuk az élesztőt.
Jól meg is sózzuk a tésztát.
Először alulról felfelé, majd fentről lefelé hajtjuk harmadolva.
Majd oldalról is felhajtjuk, balról az egyharmadát felülre, majd a jobb oldalát megemelve a tészta alá hajtjuk.
Mindig azonos irányból kezdjük és folytassuk a hajtogatást, így lesz szép réteges a pogácsa.
Pogácsaszaggatóval szúrjuk ki és helyezzük sütőpapírral bélelt lapos tepsibe vagy sütőlapra
a pogácsákat.
A kimaradt kis tésztadarabokat ne gyúrjuk össze, mert akkor nem lesz leveles.
Finoman illesszük kör alakúra és úgy tegyük a tepsibe.
200 C fokos, előmelegített sütőben süssük meg a pogácsákat.