2024. október 20., vasárnap

Szent Péter hal borosan

 Hozzávalók:


  • Szent-Péter hal filé

  • vaj
  • póréhagyma
  • kevés hagyma
  • fehérítő zellerszár
  • sárgarépa
  • fehérbor (Tokaji Furmint)
  • tejföl



Elkészítés:


Szeretjük a Szent Péter halat.

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2022/12/szent-peter-hal-la-meuniere.html


Saját ötletem a Martinis kagyló, illetve a Martinivel való főzés.

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/01/martinis-kagylo.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2021/07/martinis-kagylo-2.html

https://muskakonyhaja2.blogspot.com/2016/04/martinis-tokany.html?m=0


Fentieket ötvözve készült most a Szent Péter hal, igaz Martini hiányában egy kis jóféle félédes borral.


A Szent Péter halat besózzuk.


Elkészítjük az alapot.
Póréhagymát aprítunk.


Fehérítő szárzellert zöldséghámozóval leszálazzuk csak úgy, mint a rebarbarát.
Feldaraboljuk.


A sárgarépát lereszeljük.


Egy lábasban vajat olvasztunk és kevés hagymát és a póréhagymát kezdjük dinsztelni.


Majd belekerül a zeller.


Végül a répát is hozzáadjuk.
Megsózzuk.



Ráfektetjük a besózott hal szeleteket.


Pár perc múlva megfordítjuk a filéket és a zöldséget ráhalmozzuk a halra.


Kevés bort öntünk alá.





Lassú főzés mellett készre pároljuk a halat.


A zöldségnek nem kell nagyon puhának lenni, jó, ha még kicsit harapható.


A végén jó adag tejfölt keverünk bele.


A zöldséges alap, a bor és a tejföl finom szószt ad a halhoz.


Ezt az ételt érdemes tésztával kínálni.